Witold Kepinski - 09 november 2023

Kaseya Datto onderzoek belicht kracht van MSP

Kaseya, leverancier van uniforme IT-beheer- en beveiligingssoftware voor managed service providers (MSP's), kleine tot middelgrote bedrijven (MKB) en middelgrote ondernemingen (MME's), heeft zijn derde jaarlijkse Datto-programma uitgebracht Global State of the MSP: Trends and Forecasts for 2024 Report, waarin 1.575 MSP's wereldwijd werden ondervraagd over wat hen 's nachts wakker houdt. Het onderzoek biedt een diepgaand inzicht in de huidige toestand van de MSP-markt en toont de cruciale rol aan die MSP's spelen in het algehele succes van kleine en middelgrote bedrijven, evenals hoe het landschap is geëvolueerd en wat de industrie in de toekomst kan verwachten.

Kaseya Datto onderzoek belicht kracht van MSP image

“Hoewel MSP's lange tijd de onbezongen helden van de technologie zijn geweest, spreken de onderzoeksresultaten van dit jaar duidelijk uit een groeiend begrip van de cruciale rol die technologie speelt in een duurzaam bedrijf”, aldus Holly Pateman, Kaseya's SVP Product Marketing. “Nu de omzet en de concurrentie toenemen en de nadruk ligt op de behoefte aan een superieure klantervaring, zitten MSP's op de eerste rij bij wat hun klanten succesvol maakt. Als gevolg hiervan hebben deze MSP’s een duidelijk beeld van wat een belangrijke hoeksteen van onze economie – kleine en middelgrote bedrijven – draaiende houdt.”

Groei, concurrentie en innovatie in een competitieve markt

Volgens het rapport is de MSP-industrie de afgelopen jaren explosief gegroeid met een grote groei in 2023, ondanks een moeilijk economisch klimaat. In Noord-Amerika ervoer 68% van de MSP's een omzetstijging, en van hen zag 38% hun omzet met meer dan 10% groeien. Ook in Europa was de omzetstijging aanzienlijk. Bijna tweederde (64%) van de MSP's in Europa kende een omzetgroei op jaarbasis, en van hen ondervond 37% een stijging van meer dan 10%.

Tegelijkertijd blijkt uit het onderzoek dat de concurrentie hevig is. Ruim een ​​derde (35%) van de MSP's wereldwijd noemt concurrentie als de grootste uitdaging, vergeleken met 29% vorig jaar. Hoewel ze als een uitdaging worden gezien, benutten MSP's deze concurrentie om innovatie te stimuleren en oplossingen aan te bieden om beter aan de behoeften van hun klanten te voldoen, waarbij 91% de klantervaring als een hoge of topprioriteit beschouwt.

Vooruit kijken

Nu de IT-behoeften van het midden- en kleinbedrijf voortdurend veranderen, zijn de belangrijkste prioriteiten die IT-professionals het komende jaar in gedachten moeten houden:

Omarm leveranciersconsolidatie: 74% van de respondenten geeft aan liever minder leveranciers in te schakelen om aan hun technologiebehoeften te voldoen – een stijging ten opzichte van 64% in 2022. Minder leveranciers betekent een gestroomlijnde toeleveringsketen, waardoor de inkoop, levering, implementatie, activabeheer en diensten worden verbeterd.

Breid het serviceportfolio uit: Topservices die respondenten verwachten toe te voegen aan hun portfolio zijn onder meer samenwerkingssoftware (27%), business intelligence- of analysesoftware (22%) en incidentrespons en forensisch onderzoek (22%).

Omarm cloudmigratie: Ongeveer de helft van de respondenten meldt dat 50% of meer van hun klanten hun werklasten naar de cloud verschuift. MSP's in Noord-Amerika anticiperen op de belangrijkste verschuiving in cloudmigratie in de komende drie jaar, gedreven door klanten die Infrastructure as a Service (IaaS) adopteren en databases en e-mailservers naar de cloud migreren. Bijna de helft van de respondenten (47%) voorspelt dat 75% tot 99% van hun klantenbestand de komende drie jaar workloads naar de cloud zal verplaatsen.

Problemen op het gebied van cyberbeveiliging aanpakken: 28% van de respondenten noemt het gebrek aan bezorgdheid van hun klanten over cyberrisico's als een grote uitdaging op het gebied van cyberbeveiliging. Het onderstreept de dringende behoefte aan MSP's om te worden uitgerust met de tools en kennis om hun klanten effectief voor te lichten.

“Nu we het einde van het jaar en het begin van 2024 naderen, kunnen we allemaal leren van de verhalen, uitdagingen en successen van de MSP’s die de toekomst van IT-diensten vormgeven. We hopen dat dit rapport licht zal werpen op deze bloeiende industrie, die momenteel meer groeipotentieel ervaart dan ooit tevoren”, aldus Pateman.

Klik hier om een ​​exemplaar van Datto's Global State of the MSP Report: Trends and Forecasts for 2024 te downloaden.

Over het rapport

Datto's MSP Pulse for 2024: Global Trends and Forecasts is gebaseerd op statistieken uit een onderzoek onder ongeveer 1.600 MSP's wereldwijd. Het onderzoek is uitgevoerd door Strategy Analytics in opdracht van Datto.

Dutch IT Security Day BW tm 15-10-2024 Gartner BW tm 02-11-2024
Gartner BN en BW tm 03-11-2024

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!