Witold Kepinski - 29 april 2023

Microsoft opent Centraal Europese cloud computing hub in Warschau

Microsoft heeft in Polen de modernste en tegelijkertijd de eerste cloud computing-regio in Midden- en Oost-Europa gelanceerd. De Microsoft-cloudregio bestaat uit 3 onafhankelijke fysieke locaties in de buurt van Warschau, die elk uit een of meer datacenters bestaan ​​en de hoogste normen op het gebied van beveiliging, privacy en conforme gegevensopslag in het land bieden.

De lancering van de Microsoft-regio is een voortzetting van meer dan 30 jaar betrokkenheid van het bedrijf in Polen en een toezegging om de technologische ontwikkeling van de samenleving, het bedrijfsleven en de economie verder te ondersteunen.

"De investering van Microsoft in Polen zal de transformatie van ons land naar een technologisch centrum voor de regio Midden- en Oost-Europa versnellen", benadrukte premier Mateusz Morawiecki . “Dankzij de ontwikkeling van de Poolse Digital Valley zullen honderden ingenieurs en programmeurs een belangrijke rol kunnen spelen in de wereldeconomie zonder het land te verlaten. Dit is waar verantwoorde ontwikkeling om draait”, legt de regeringsleider uit. Hij voegde eraan toe dat het in tijden van economische en geopolitieke onzekerheid ook erg belangrijk is om de hoogste normen voor beveiliging van gegevensopslag te handhaven. “Het opbouwen van veerkracht op dit gebied is cruciaal voor de Poolse economie en samenleving”, merkte premier Mateusz Morawiecki op.

Digitalisering: transformatie van Poolse ondernemingen

De opening van de Poolse cloudregio is een antwoord op de groeiende vraag naar krachtige rekenkracht en snelle en betrouwbare toegang tot Microsoft-cloudservices. De cloud levert een belangrijke bijdrage aan de versnelling van de digitalisering en de ontwikkeling van digitale competenties van Poolse ondernemingen, economie en samenleving, en aan het versterken van hun veerkracht in tijden van economische en geopolitieke onzekerheid.

“Vertrouwen, veiligheid en innovatie zijn essentieel voor succesvolle transformatie, wat de basis vormt voor succesvolle economische ontwikkeling. Ik ben blij dat Microsoft al tientallen jaren investeert in de ontwikkeling van Polen”, aldus Mark Brzezinski, Amerikaanse ambassadeur in Polen .

Volgens de PwC CEO Survey 2023 gelooft meer dan de helft van de CEO's in Polen (54 procent) dat hun bedrijf niet winstgevend zal zijn als ze niet transformeren. Investeren in automatisering, bijscholing, de cloud, kunstmatige intelligentie en andere geavanceerde digitale technologieën zijn belangrijke prioriteiten voor dit jaar. De vertrouwde Microsoft-cloud kan deze digitale transformatie ondersteunen, met toegang tot cloudtechnologieën in de Poolse regio, zoals Microsoft Azure, Microsoft 365, Dynamics 365 en Power Platform-services.

“Het verbinden van Polen met de grootste vertrouwde wereldwijde cloudinfrastructuur is een belangrijke ondersteuning voor de veerkracht van het land, de samenleving en de organisatie, evenals de ontwikkeling van de Poolse Digital Valley. Een van de belangrijkste elementen om deze veerkracht te versterken, is het vergroten van de digitale competenties in het land. Sinds de aankondiging van deze investering in 2020 heeft Microsoft meer dan 430.000 IT-professionals, bedrijfsvertegenwoordigers, partners en studenten opgeleid. Iedereen zal digitale vaardigheden nodig hebben om banen in de meest gevraagde banen te vervullen en zijn verdienpotentieel op te bouwen in een veranderende economie. Dit is een gebied waarop we meer mensen aan betere banen kunnen helpen” aldus Ralph Haupter, President EMEA bij Microsoft.

Veiligheid: Cloud schild boven Polen

Digitale beveiliging is een belangrijk onderdeel van het opbouwen van de veerkracht van Polen en zijn lokale organisaties, en de aanpak van Microsoft op het gebied van cyberbeveiliging is ongeëvenaard zo vindt Haupter.. De opening van de lokale cloudregio integreert Polen met het wereldwijde Microsoft cloud-ecosysteem met de hoogste beveiligingsnormen. “We bieden uitgebreide oplossingen voor beveiliging, compliance, identiteit en beheer. Onze klanten gebruiken toonaangevende bedreigingsinformatie, machine learning en diepgaande verdediging om hun apparaten veilig te houden, hun identiteit te beschermen, bedreigingen te detecteren en cross-cloud-, platform- en app-compatibiliteit te verzekeren.”

“Polen is een pionier in de regio Midden- en Oost-Europa als het gaat om het niveau van digitalisering van openbare diensten [1] . De financiële sector is hier geen uitzondering, diensten zoals e-PIT of e-Tax Office laten zien dat de Poolse overheid in staat is om effectief digitale oplossingen te bouwen die in korte tijd wijdverspreide populariteit en sympathie van gebruikers krijgen. Het leveren van dergelijke diensten vereist tegelijkertijd het waarborgen van de hoogste normen als het gaat om de beveiliging van verwerkte gegevens, wat zelfs nog belangrijker is in de huidige geopolitieke situatie”, aldus de minister van Financiën,Magdalena Rzeczkowska.

Het hoogste niveau van beschikbaarheid en veerkracht van services wordt gegarandeerd door de infrastructuur van drie Azure-beschikbaarheidszones in Polen. Zones zijn unieke fysieke locaties die elk bestaan ​​uit een of meer datacenters met onafhankelijke stroomvoorziening, koeling en netwerken.

De Microsoft-cloudregio in Polen stelt bedrijven in staat om te voldoen aan de vereisten van de EU Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) en de meest waardevolle digitale activa in Polen op te slaan, waardoor naleving van de regelgeving inzake gegevensopslag en -verwerking wordt gegarandeerd.

Innovatie: acceptatie en ontwikkeling mogelijk gemaakt door de cloud

De Microsoft-cloud is ontworpen om klanten te helpen nieuwe oplossingen tot leven te brengen - de uitdagingen van vandaag aan te gaan en zich voor te bereiden op de toekomst. Digitalisering is een sleutelfactor in sociale en economische vooruitgang, maar slechts 1 op de 10 Poolse ondernemingen is tevreden met hun digitale volwassenheid.

De Digital Futures Index van Microsoft geeft aan dat hoe meer digitaal geavanceerd een land is, hoe meer economische vooruitgang en sociale voordelen het ervaart. Met andere woorden, het is groener, rijker, innovatiever en competitiever.

Technologische innovatie is een kritische succesfactor, vooral voor bedrijven die actief zijn in snel veranderende marktgebieden zoals retail-, bank- en streamingplatforms. Het vereist maximale operationele snelheid en het terugdringen van overbelasting en vertragingen tot een absoluut minimum. De cloudregio Azure Poland Central zal op dit gebied een aanzienlijk concurrentievoordeel opleveren. Klanten krijgen tools en kansen voor een betere schaalbaarheid van het bedrijf en wereldwijde expansie, waardoor ze zich kunnen ontwikkelen en concurreren op de wereldmarkt.

Volgens IDC Research zal de nieuwe computerregio de komende vier jaar een aantal belemmeringen voor de acceptatie van de cloud in de regio wegnemen en tegen 2026 goed zijn voor ongeveer 16,5% van de nieuwe inkomsten ($ 45,7 miljard).

Duizenden klanten en partners in Polen vertrouwen al op Microsoft-technologieën. Ze omvatten scholen, universiteiten, organisaties en bedrijven uit alle sectoren. Veel van de meest innovatieve Poolse organisaties maken al gebruik van de Microsoft-cloud, zoals mBankMinisterie van FinanciënPolpharma, Grupa Sauron, Żabka.

“Het opbouwen van zakelijke veerkracht op basis van vertrouwde technologieën en innovatieve oplossingen levert meetbare voordelen en voordelen op, zo belangrijk in onzekere, onvoorspelbare tijden. Digitale transformatie, die we b.v. in samenwerking met Microsoft, is een van de pijlers van de strategie van de Żabka Group. We investeren al jaren in de ontwikkeling van state-of-the-art digitale tools, en meer dan 15 procent. mensen die in onze organisatie werken, zijn betrokken bij innovatieprojecten”, zegt Tomasz Blicharski, vicevoorzitter van de raad van bestuur van Grupa Żabka, algemeen directeur van Żabka Future .

[1] Het niveau van digitalisering van openbare diensten in Polen is hoger dan in veel landen van Midden- en Oost-Europa - Perscentrum (microsoft.com)

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!