Redactie - 21 oktober 2019

Canalys Channels Forum 2019 in beeld

Grote internationale resellers, vaak begonen als consutants, doen het in termen van winst uitstekend. Maar verrassend genoeg blijken juist de lokale resellers nog altijd het meest rendabel te zijn, vertelde Steve Brazier, CEO van Canalys, tijden Canalys Channels Forum 2019. In deze videoreportage spreekt het team van Dutch IT-channel over innovatie in het kanaal, door onder meer IoT, AI en Cloud, met Bart van Rheenen (Arrow ECS), Marcel Joosten (Centralpoint), Peter Jansen (Tech Data), Marc van Ierland (Tech Data) en Patrick Louwe (IT2grow).

Duizend bezoekers

Ruim duizend Europese channel kopstukken waren in Barcelona aanwezig, onder wie ook de kopstukken van Nederlandse resellers. Brazier zei dat grote resellers vooral door hun lokale en Europese rol de wereldwijde system integrators ontgroeid zijn, en deze zelfs 'outperformen'. “Dat komt doordat resellers klanten succesvol helpen in hun digitale transformatie. Veel grote resellers hebben daardoor hun marketcap verdubbeld of zelfs verdrievoudigd.” Brazier baseert zich op de uitstekende prestaties van veel wereldwijde resellers in de afgelopen twaalf jaar. “Partijen als Bechtle, SoftwareOne, Insight, CDW, Computacenter, Axians en anderen hebben financieel uitzonderlijk goed gepresteerd.”

Google

De markt voor public cloud wordt gedomineerd door Azure en AWS, maar Google Cloud is bezig met een inhaalslag. “Google Cloud neemt binnen twaalf maanden ten minste één hardware- en/of softwareleverancier over”, denkt Brazier. Deze voorspelling volgt op brede en voortdurende speculaties dat Google Cloud een acquisitie wil doen. In de wandelgangen van het Canalys-event werd vaak de naam van hyperconverged speler Nutanix genoemd. Google heeft een goed gevulde oorlogskas en de opbouw van een channel community is voor Google uiterst relevant. En bovendien: ook Microsoft en AWS zijn succesvol geworden door samen te werken met channel partners.

Toch viel uit de woorden van Sammy Zoghlami, SVP van Nutanix EMEA, op te maken dat een overname door Google niet vanzelfsprekend is. Volgens Zoghlami zou zo'n acquisitie de openheid en de samenwerking met andere aanbieders van public cloud en met IT-leveranciers onder druk zetten.

AWS

Brazier zei verder te verwachten dat Amazon Outposts in de VS en West-Europa binnen drie jaar tot de top vier zal behoren van lokale server leverancier voor on-premises serveromgevingen. Hiermee biedt AWS een hybrid cloud server toepassing door AWS services lokaal of via een VMware Cloud uit te voeren. Hierbij ligt de rol van channel partners centraal om een AWS Outpost toepassing te beheren dat een alternatief wordt voor Dell Technologies, HPE, Inspur Lenovo en Cisco aldus Brazier.

Cisco en VMware

Een andere voorspelling van Brazier is dat de concurrentie tussen Cisco en VMware in de markt voor software-defined WAN (SD-WAN) zal toenemen. Volgens Brazier heeft Cisco nog bijna vijftig procent van deze markt in handen, maar rukt VMware met zijn NSX-aanbod snel op. “Dit kan leiden tot fricties in de samenwerking tussen Cisco, VMware en Dell Technologies”, aldus Brazier. “Vanwege deze strijd om de SD-WAN-markt zullen de CEO van VMware Pat Gelsinger en die van Cisco Chuck Robbins zeker nog tot 2021 niet meer samen op hetzelfde podium te zien zijn.”

China

Tot slot verwacht Brazier dat China zich nog meer zal laten gelden in de techindustrie. “China groeit verder met zijn cash free economie. China wordt sterker in artificial intelligence (AI), smart cities, microfinance en exascale computing.”

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!