Witold Kepinski - 10 oktober 2023

Canalys Forums: SLTN, Portland Europe en Four IT belichten business kansen

Op het Canalys Forums 2023 in Barcelona, het jaarlijks netwerk- en tech trends event voor IT-leveranciers, distributeurs en resellers, waren ook tal van Nederlandse kopstukken aanwezig. Dutch IT Channel was mediapartner van dit event en deed verslag over de kansen in de markt. Witold Kepinski, Founder en Director Content van Dutch IT Channel sprak in een video update over deze business kansen met Eugene Tuijnman (SLTN), Marcel Joosten (Four IT) en George van Brugge (Portland Europe).

Steve Brazier, CEO van Canalys, dat channel partners het ongelooflijk goed doen in een moeilijke economische situatie. De belangrijkste Europese channel partners die Canalys volgt, lieten hun gezamenlijke omzet in de eerste helft van 2023 met 15% groeien, terwijl de omzetgroei van de 'tech-titanen' wereldwijd met enkele procenten procent daalde.

Brazier noemde een aantal factoren die hebben bijgedragen aan de sterke groei van de IT-channel in Europa, waaronder:

De groei van de uitgaven in de publieke sector en het leger

De noodzaak voor bedrijven om hun IT-systemen te onderhouden, zelfs als ze geen nieuwe apparatuur kopen

De kracht van de softwaremarkt

IT-leveranciers doen steeds meer zaken met channel partners, dat is goedkoper en effectiever

Marketplaces

Tijdens het evenement was Brazier ook positief de kansen rond de explosie van AI en marketplaces met toepassingen van diverse leveranciers. 68% van EMEA channel partners zien dat klanten veel inkopen bij hyperscalar marketplaces van AWS, Google Cloud en Microsoft Azure. Ook groeien IT-distributeurs en andere partijen in deze markt zoals Pax8.

Cloud

Cloud biedt sowieso nog meer business kansen aldus Brazier. In het huidige digitale landschap heeft de cloud een revolutie teweeggebracht in de manier waarop organisaties opereren, gegevens opslaan en diensten leveren. De snelle versnelling van de vraag naar AI-workloads zal het gebruik van de cloud verder stimuleren. Nu bedrijven steeds meer migreren om wendbaar en concurrerend te blijven, zijn partners vertrouwde adviseurs en facilitators geworden bij het benutten van de kracht van de cloud.

In 2023 hebben veel bedrijven echter ook hun public cloud-strategieën opnieuw geëvalueerd in het licht van de stijgende kosten, de druk op de begroting en de eisen op het gebied van datasoevereiniteit. De rol van de partner wordt daarom nog belangrijker bij het ontwerpen, bouwen, beheren en beveiligen van complexe hybride en multi-cloud modellen die public, private en edge-cloud omgevingen omvatten, en bij het samenwerken met meerdere leveranciers in deze 'technology stack'. Maar dit vereist dat partners investeren in een overvloed aan nieuwe vaardigheden en capaciteiten, die buiten het bereik van velen liggen. Nauwere samenwerking tussen leveranciers, partners en distributeurs wordt belangrijker voor succes.

Sustainability

Brazier ziet verder veel kansen voor channel partners om zich te specialiseren rond duurzaamheid ofwel sustainability. Audits over de vooruitgang op het gebied van duurzaamheid zullen binnenkort in veel landen verplicht worden, en toch blijkt uit onderzoek van Canalys dat terwijl maar liefst 89% van de wereldwijde zakelijke klanten milieucriteria in RFP's plaatst, slechts een derde van de partners ESG-strategieën heeft opgesteld. Dat vraagt om een holistische duurzaamheidsaanpak die elk aspect van de organisatie beïnvloedt, van het aantrekken en behouden van klanten tot het werven van topwerknemers en het verkrijgen van steun van investeerders. Partners hebben een gouden kans om duurzaamheid te gelde te maken en de vertrouwde adviseur te worden voor C-Suite-klanten op hun duurzaamheidsreis, aldus Brazier.

BW Dutch IT Partner Day tm 11-06-2024 CompTIA Community Benelux BW 7-31 mei
CompTIA Community Benelux BN 7-31 mei

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!