Redactie - 21 december 2020

Zakelijke veerkracht in 2021

Zakelijke veerkracht in 2021 image

Het afgelopen jaar was in vele opzichten een uitzonderlijk jaar. Het was ook een jaar waarin meer dan ooit om zakelijke veerkracht werd gevraagd. Resilience bleek het stadium van modewoord ontgroeid en organisaties moesten alle zeilen bijzetten om zich aan te passen. Ook in 2021 zal er veel gevraagd worden van het zakelijk aanpassingsvermogen. En endpoint mobility gaat hierbij een belangrijke rol spelen.

Onderzoek door MobileIron laat zien dat een thuiswerkend personeelsbestand ook na de coronacrisis tot de dagelijkse realiteit zal behoren. Meer dan 80% van de medewerkers wereldwijd geeft namelijk aan niet meer voltijd op kantoor te willen werken, ook niet wanneer de beperkingen van de pandemie opgeheven zijn. Bedrijven moeten juist daarom nu verder kijken dan de huidige uitdagingen en plannen maken voor groei en duurzaamheid op de lange termijn binnen deze nieuwe manier van werken.

Uitdagingen

Dat betekent een hoge mate van flexibiliteit en openstaan voor verandering, in plaats van vasthouden aan oude structuren. Mobiele en cloudtechnologieën spelen hierin een belangrijke rol en zorgen ervoor dat medewerkers verbonden zijn met hun bedrijf en productief kunnen zijn, waar ze ook aan het werk zijn.

Maar dat moet natuurlijk wel veilig gebeuren. Door de inzet van mobiele en cloudoplossingen ontstaan ook meer manieren waarop bedrijven aangevallen kunnen worden, waardoor ze kwetsbaarder worden voor hacks. Hackers speuren in VPN's en oplossingen die gebruikt worden voor remote samenwerking naar beveiligingsfouten en leggen via social engineering hinderlagen voor medewerkers die nog niet gewend zijn aan de nieuwe bedrijfsprocessen.

Een verwachte permanente shift naar thuiswerken betekent ook dat er ook infrastructurele uitdagingen bijkomen. Denk bijvoorbeeld aan het faciliteren van de mogelijkheid om op devices te werken die niet door het bedrijf worden beheerd. Ook zullen nieuwe vormen van authenticatie ingesteld moeten worden waarmee gebruikers, devices en applicaties die van buiten de kantoorperimeter toegang vragen tot het bedrijfsnetwerk, gecontroleerd en geverifieerd kunnen worden voordat zij toegang krijgen tot de zakelijke data.

Nieuwe technologie inzetten

Veerkracht in de zakelijke wereld van 2021 betekent vooral veilig mobiel werken mogelijk maken. Nieuwe vormen van technologie, zoals unified endpoint management, stelt bedrijven in staat om alle devices, inclusief de persoonlijke devices van medewerkers, te ondersteunen door het creëren van beveiligde digitale werkplekken. En met behulp van meervoudige authenticatie kan het risico op het kapen van accounts worden voorkomen.

Door verkeer in de cloud te monitoren, kunnen werknemers ook via niet-gecontroleerde netwerkverbindingen (bijvoorbeeld in een koffiehuis of lunchroom) contact maken. En veilige gebruikerstoegang tot applicaties en andere bronnen kan worden mogelijk gemaakt met behulp van meervoudige authenticatie.

Deze maatregelen hoeven niet duur te zijn. Bedrijven kunnen dergelijke technologieën implementeren om hun beveiliging te versterken zonder de huidige infrastructuur op grote schaal te vervangen. Ze kunnen ze bijvoorbeeld ook implementeren als maandelijkse services die ze gemakkelijk kunnen afschrijven als operationele kosten.

Nu is het moment om deze veranderingen door te voeren, want juist nu zijn bedrijven kwetsbaar en hebben ze bescherming nodig. Dit is geen situatie die bedrijven even kunnen uitzitten zonder de juiste beveiliging. En het is ook geen tijdelijke maatregel. De manier van werken is veranderd en organisaties zullen zich hieraan moeten aanpassen.

Alleen organisaties die veranderingen omarmen en veerkrachtig zijn, zullen daadwerkelijk succesvol zijn omdat ze hun activiteiten toekomstbestendig maken. Ook in 2021 zal zakelijke veerkracht hoog op de agenda staan.

Auteur: Arjan Veenboer, Regional Sales Director Benelux bij MobileIron

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!