Redactie - 05 september 2019

DDA: centralisatie van IT zorgt voor energie-efficiëntie

Het energieverbruik van datacenters was de afgelopen maanden een veelbesproken onderwerp. En dat juicht de branchevereniging Dutch Data Center Association (DDA) alleen maar toe. Directeur Stijn Grove benadrukt dat vanuit energie-oogpunt centralisatie van IT in datacenters de beste keuze is. De DDA blijft zich bovendien inzetten voor het zuiniger maken van datacenters.

De DDA gaat de discussie over het energieverbruik van datacenters niet uit de weg. Integendeel zelfs. Het onderwerp speelt overal ter wereld en als het aan de DDA ligt, wordt Nederland hierin een gidsland. “Als een industrie die veel stroom verbruikt zagen we deze discussie al een tijdje aankomen. Sterker nog: het is een van de redenen dat we vijf jaar geleden zijn opgericht”, zegt directeur Stijn Grove. “Drie jaar geleden stuurden we er al een brief over naar premier Rutte en we praten al tijden met overheden om er snelheid in te krijgen. Want door de combinatie van de digitalisering en de energietransitie van gas richting elektriciteit, vragen we vandaag de dag heel veel van ons stroomnet. De stroom is er wel, maar het distributienetwerk groeit niet in hetzelfde tempo mee.”

Positieve houding
In juli besloten de gemeentes Amsterdam en Haarlemmermeer dat daar tijdelijk geen nieuwe datacenters meer mogen worden gebouwd omdat het stroomnet dat niet aankan. “We werden overvallen door dat besluit”, zegt Grove. “Het was heftig nieuws. We vinden het een symptoomreactie, die voorbij gaat aan het werkelijke probleem: de capaciteit van het stroomnet.” Wel benadrukt Grove dat de houding van de DDA in deze discussie een positieve is. “We zijn in gesprek met diverse overheden en willen er op een constructieve manier samen uitkomen. De positieve kant is dat door het besluit het onderwerp prioriteit krijgt. Want het is heel lang genegeerd. En wanneer we als land succesvol willen zijn als digitale mainport, moeten we er over nadenken. En dan moet er ook een geschikt netwerk zijn.”

De centralisatie van IT in datacenters is voor het energieverbruik de beste optie, geeft Grove aan. “Als je alle apparatuur bij elkaar zet, is dat veel efficiënter dan wanneer bedrijven allemaal hun eigen IT houden. Het enige gevolg is dat je op bepaalde plekken een grote druk op het netwerk krijgt. In en rondom Amsterdam, met name. Dat zie je ook in bijvoorbeeld Londen en Dublin.”

Intrinsieke motivatie
Volgens Stijn Grove neemt de sector het onderwerp zeer serieus. “Vergeet niet dat de hoeveelheid data al jarenlang exponentieel stijgt, terwijl de hoeveelheid energie die daarvoor nodig is veel minder snel toeneemt. Dat komt vooral door de centralisatie. Datacenters hebben bovendien veel efficiëntieslagen gemaakt. Er is absoluut een intrinsieke motivatie om het stroomverbruik zo laag mogelijk te houden. Voor datacenters is het natuurlijk ook gewoon een operationele kostenpost.”

Maar het kan natuurlijk altijd nog beter. Voor de toekomst ligt de oplossing mogelijk in het hergebruiken van de restwarmte van datacenters. “We moeten circulair denken en werken en hebben een paar jaar geleden al geadviseerd om aan de slag te gaan met restwarmte. Die kun je heel goed hergebruiken. Maar dat soort ontwikkelingen duren altijd lang. Er zijn netwerken nodig en de wetgeving moet worden aangepast. Wij willen als sector in ieder geval niets liever dan zo duurzaam mogelijk groeien. En dat gaat echt de goede kant op. Met het vergroenen van stroom zijn we bijvoorbeeld al heel ver. Zo’n 80 procent van alle stroom is groen.”

Migratie
Zoals Grove al zei: gaat het om energieverbruik, dan biedt centralisatie veel voordelen. Maar bedrijven doen er volgens hem sowieso goed aan om hun IT te outsourcen naar professionele datacenters. “Hoe sterker bedrijven de ambitie hebben om te transformeren en te digitaliseren, hoe meer ze profiteren van een overstap naar een datacenter en van de mogelijkheid om directe connecties te maken met hun eigen IT-apparatuur en met cloudtoepassingen. Vanuit een datacenter kan dat veel beter en efficiënter dan on-premises. We hebben daarvoor de ‘Datacenter Migratiegids’ gemaakt. Dit jaar heeft die weer een update gekregen. We overhandigen de gids aan bedrijven om ze handvatten te geven om deze stap te maken. Bedrijven hebben namelijk soms nog koudwatervrees. Omdat IT zo belangrijk voor ze is, vinden ze het gevoelsmatig lastig om te migreren. Maar daarmee ga je juist naar een hoger niveau van kwaliteit en redundantie. Je zet dan ook een belangrijke eerste stap richting een moderne IT-omgeving, inclusief het gebruik van de cloud.”

“Maar het is geen makkelijke stap en daarom hebben we die gids”, vervolgt Grove. “Daarin wordt ook heel duidelijk dat er weliswaar een concentratie van datacenters in de regio Amsterdam is, maar dat er overal in Nederland datacenters zijn. Waar je ook bent, binnen dertig kilometer vind je er altijd minstens een. En dat zijn zeker geen ondoordringbare bastions, maar bedrijven waar je als MKB-klant gewoon naartoe kunt, die je kunt bellen en waarmee je kunt sparren. In alle opzichten zijn datacenters veel beter bereikbaar dan veel mensen denken.”

Kick-Start Europe
Langzamerhand maakt de DDA zich ook weer op voor zijn jaarlijkse event. Op 27 (welkomstreceptie) en 28 januari (conferentiedag) organiseert de branchevereniging voor de derde keer Kick-Start Europe. Grove: “We hebben met de DDA de ambitie om de Nederlandse positie in deze wereld verder te versterken. Daar hoort een groot Europees event bij en dat is Kickstart Europe. Bij Kickstart Europe komen operators, klanten, investeerders en bouwers uit de hele wereld allemaal bij elkaar. Het is een trendbeurs waarop mensen elkaar ontmoeten, kennis opdoen en zaken doen. We zijn het op twee na grootste infrastructuurevent in Europa en mikken op duizend bezoekers.”

“We richten ons daarbij op investeringen en trends en kijken vooruit naar het jaar dat dan net is begonnen”, verduidelijkt hij. “Wat kunnen we op de lange en middellange termijn verwachten als het gaat om onder meer datacenters, cloud, connectiviteit en edge computing? Het event faciliteert ook in het ontmoeten van bestaande en nieuwe businesspartners. We hebben een speciale app daarvoor. Vorig jaar zijn er daarmee 550 afspraken ingepland.” Verder is Kick-Start Europe ook een kennisevent, met drie strategische sessies. Welke experts daar gaan spreken wordt later bekend gemaakt. Belangstellenden kunnen zich nu al aanmelden via www.kickstartconf.eu.

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!