Redactie - 25 februari 2021

Nederlandse 5G-ecosysteem laat samen stem tijdens MWC21 horen

Nederlandse 5G-ecosysteem laat samen stem tijdens MWC21 horen image

Fysiek, digitaal of in een hybride mix: hoe dan ook zullen dit jaar het MWC Barcelona en startup event 4YFN plaatsvinden, met als hoofdthema Connected Impact. Ook Nederlandse organisaties zijn aanwezig– op de beursvloer en online – om te tonen waarin ons land op mobiel/5G- terrein toonaangevend is. Spin in het web hier is sinds 2017 Enterprise Summit, ook van 28 juni tot en met 1 juli 2021. Dat doet de organisatie met overheidspartners zoals EZK en NBSO en bedrijven als Broadforward, PortingXS, Sectra en AMS-IX in een breed gedragen privaat-publiek programma. Vanuit Enterprise Summit trekken Mark Beermann (directeur) en Dick van Schooneveld (board advisor) de kar met business partners zoals WorldStartup.

Van Nederlandse netwerkborrel in 2010 tot en met een breed platform waarop Nederlandse bedrijven zich met hun mobiele activiteiten aan de wereld kunnen presenteren. Dat is in een notedop het verhaal achter Enterprise Summit. Ook in 2021 is er een Netherlands Pavilion, dat afhankelijk van de coronasituatie digitaal, fysiek of een hybride mix hiervan zal zijn.

“Nederland is een van de best verbonden landen ter wereld, zowel vast als mobiel”, stelt Mark Beermann van Enterprise Summit. “Dat zag je toen we massaal moesten thuiswerken en videovergaderen als gevolg van de lockdownmaatregelen. Goede netwerken vormen de basis om te kunnen blijven doorwerken en voor toepassingen om maatschappelijke uitdagingen van corona tot en met klimaat aan te pakken. Dat is waar het thema van het MWC voor 2021 - Connected Impact - over gaat.”

Nederland loopt niet voorop met de introductie van 5G-netwerken (eind juni 2020, Vodafone al eind april), dus daar moeten we volgens Beermann wel de aandacht op blijven houden. Maar in de diverse field labs zoals 5Groningen wordt al jaren samengewerkt om te laten zien wat Nederland op 5G-gebied allemaal kan realiseren.

Samenwerking van belang
Daarnaast is samenwerking tussen aanbieders van mobiele en vaste netwerken en datacenters meer dan ooit van belang. Want zonder een goede vaste glasvezel backbone infrastructuur zal 5G beloftes zoals meer snelheid en capaciteit, slimme netwerken en superlage latency niet volledig waar kunnen maken. “Die basis is nu op orde en we moeten er samen voor zorgen dat dit zo blijft”, stelt Dick van Schooneveld.

5G is belangrijk voor consumenten én de zakelijke markt, benadrukt Beermann. Op consumentenvlak is entertainment – gaming, 4K-video – bijvoorbeeld een drijvende factor. Op beide vlakken hebben Nederlandse organisaties – gevestigde partijen en startups - veel te bieden. Soms missen zij echter een platform om dit duidelijk genoeg te tonen. Hier wil Enterprise Summit de helpende hand bieden, vooral door ondernemingen samen te brengen. Vanuit innovatie-ondernemersplatform WorldStartup is er bijvoorbeeld een alliantie gestart met Mobile World Capital Barcelona voor trajecten met 5G Railway, e-health en Entertainment.

Twee werelden komen samen
Er komen tijdens het MWC Barcelona en 4YFN twee werelden samen. Allereerst die van de infrastructuur, waarbij ook datacentra steeds belangrijker worden. Deze connectiviteit, is een essentiële randvoorwaarde voor de technologieën die er gebruik van maken, de tweede wereld. Beermann: “Met 5G kan er weer meer, denk aan IoT, Edge computing. We willen dit 5G-ecosysteem in al zijn dimensies goed vertegenwoordigd zien. Om te laten zien wat Nederland te bieden heeft. Maar ook omdat je alleen optimaal naar oplossingen toe kunt werken door partijen in zo’n ecosysteem samen te brengen.”

In 2017 waren er de eerste stappen voor een apart Nederlands paviljoen, mede aangezwengeld door de Nederlandse ambassadeur in Spanje destijds. Sindsdien is het programma in de breedte en diepte gegroeid, hoewel de Dutch Mobile Community netwerkborrel in samenwerking met Dutch IT Channel nog altijd een belangrijk onderdeel vormt. Op het MWC zullen dit jaar volgens Beermann bijna 1.000 Nederlandse organisaties vertegenwoordigd zijn, vanuit allerlei invalshoeken.

Prominent op de kaart
“We hebben de ambitie om Nederland blijvend prominent op de kaart te zetten”, aldus van Schooneveld. “Dat deden we al met het Netherlands Pavilion en Digital House. Dit jaar komt daar in samenwerking met de NBSO (Netherlands Business Support office) Spanje het startup-event Four Years From Now (4YFN, red.) bij. Dit evenement moet ook voor startups een ecosysteem bieden. Alles was natuurlijk in eerste instantie voor 2020 bedoeld. Toen ging het MWC niet door, in 2021 zal dat hoe dan ook wel doorgaan.”

Hoewel het ook nu nog een uitdaging is om op goede wijze beide onderdelen van de Nederlandse aanwezigheid op en tijdens het MWC in te vullen, doen in ieder geval vrijwel alle partners uit 2020 dit jaar weer mee. Daarnaast hoopt Beermann de komende tijd extra deelnemers aan te trekken met een – afhankelijk van de omstandigheden - mix van fysiek en digitaal.

Beermann: “We hebben getekend voor samenwerking met en op het MWC tot en met 2023. We willen namelijk verder kijken dan alleen dit jaar. De komende jaren gaat er heel veel rondom 5G gebeuren. Zo wordt voor volgend jaar de uitrol van 5G op basis van de 3,5 GHz-frequentie in Nederland verwacht. Het liefst kijken we verder samen met iedere partij die deel uit wil maken van het Nederlandse 5G-ecosysteem, van groot tot klein. Dan moet je er echt bij zijn op MWC21.”

Connected Impact House
De maatschappelijke thema’s worden alleen maar belangrijker, uitgedrukt in SDG’s, sustainable development goals. In samenwerking met WorldStartup en met Olaf Müller werkt Enterprise Summit aan een programma om de vooruitgang op dit gebied te laten zien.

Dat betekent ook een belangrijke rol voor de overheid, stelt Beermann. Net als op de voorgaande edities van het MWC is de Nederlandse aanwezigheid een publiek-private samenwerking. “Daarbij zien we een groeiende rol voor het onderwijs. Waar de overheid veel faciliteert, moet het onderwijs het talent en de handen leveren die de komende jaren de basis vormen voor 5G-innovatie. Die werelden komen ook bij elkaar in het groeiend aantal 5G-innovatiehubs zoals nu rondom Eindhoven en in Zuid-Holland zijn ontstaan. Dit zijn de frontlinies van digitale ontwikkeling die innovaties in een praktisch formaat samenbrengen.”

Promotie breder trekken
Om de promotie van Nederlandse bedrijven op 5G-gebied breder te trekken dan de dagen van het MWC, worden er meer evenementen door het jaar heen georganiseerd. Woensdag 3 maart aanstaande bijvoorbeeld een tweede Netherlands Digital House webinar, met als thema ‘Digitalisering en security’. Vorig jaar in mei was er al een vergelijkbaar en succesvol Holland Digital House met 800 aanmeldingen, onder leiding van Dick van Schooneveld.

Beermann: “Het liefst willen we straks een fysiek Netherlands Paviljoen op het belangrijkste mobiele congres van het jaar. Dat is altijd een feest van herkenning en de plek om te netwerken. Los van alle digitale ontwikkelingen: niets werkt zo goed als elkaar af en toe in het echt ontmoeten. Dat kan je niet vervangen. Maar uit noodzaak hebben we vorig jaar al stappen gezet voor digitale bijeenkomsten in de aanloop naar het MWC. Het webinar Netherlands Digital House vormt hier een belangrijke schakel in en dat zal ook zo blijven.”

Verder was er vorig jaar al een VR-kick off gepland van het Netherlands Pavilion, waarbij staatssecretaris Keijzer van EZK geïnterviewd zou worden door Adri Lemstra, gedeputeerde van Zuid-Holland. Iedereen kon daar virtueel bij zijn met behulp van 360-graden camera’s. “Zo liep je virtueel al het Netherlands Pavilion binnen. Het was meteen een prachtige 5G use case. We bekijken nu hoe we dat de komende editie in gaan zetten.”

Signaalfunctie
Het Netherlands Digital House webinar op 3 maart heeft ook een signaalfunctie naar de Nederlandse politiek, in aanloop naar de Tweede Kamer-verkiezingen op 17 maart. Van Schooneveld hoopt hier net als vorig jaar mei veel deelnemers te verwelkomen. Ook zal hij naar verwachting een lezing tijdens MWC21 houden met als titel: ‘Triple Helix 5G innovation in The Netherlands’.

Beermann tot slot: “Het is belangrijk om als 5G-sector gezamenlijk uit te spreken wat de belangen van 5G voor de Nederlandse samenleving en het bedrijfsleven zijn. Dat kun je het beste doen wanneer je met zoveel mogelijk partijen je stem laat horen. Zowel voor wat 5G in de toekomst kan betekenen, als wat er nu al praktisch mogelijk is voor industrie of landbouw, maar ook om duurzaamheid te bevorderen. Zowel op 3 maart als straks op 28 juni tot 1 juli.”

Schrijf u in voor Digital House 2.0 op 3 maart!

Door: Martijn Kregting en Witold Kepinski

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!