Redactie - 09 december 2021

Hoe RISE with SAP eindklanten en partners helpt met transformeren

Hoe RISE with SAP eindklanten en partners helpt met transformeren image

Een jaar geleden deed SAP de belangrijke lancering van RISE with SAP, een breed platform dat bedrijven helpt met de digitale transformatie, waaronder de stap naar de cloud. Channel Director Michael Blokdijk kijkt tevreden terug op dat eerste jaar. Hij vertelt ook over de belangrijke rol van partners.

RISE with SAP werd vorig jaar gelanceerd met het doel om eindklanten maar ook partners te helpen. Michael Blokdijk vertelt: “Wij, maar ook onze partners, zien al een aantal jaar een duidelijke verschuiving van on premises naar cloud, en van licenties naar abonnementen. Dat heeft impact op het verdienmodel van onze partners. RISE with SAP is daar een antwoord op. Na de lancering, november vorig jaar, was er meteen veel interesse van partners. Tijdens gesprekken en workshops hebben we vervolgens met ze gesproken over hoe ze hun eigen businesscase kunnen combineren met die van hun klanten en die van ons, want dat is waar het om gaat.”

Vanuit de doos
RISE with SAP bestaat uit gebundelde en op elkaar afgestemde services, met SAP S/4HANA als kern. Blokdijk: “De klant krijgt ‘vanuit de doos’ een platform geleverd waarmee hij meteen klaar is voor een businesstransformatie. Er zitten niet alleen ERP-functionaliteiten in, maar ook onder andere servicecomponenten en integratie-tooling. Alles wordt vanuit één contract geleverd, dus dat maakt het ook nog eens veel makkelijker. Het is een intelligent platform dat ook aan analytics doet, waardoor klanten snel in kunnen spelen op disruptieve veranderingen in de markt. Als bijvoorbeeld robotics of machine learning een vlucht gaan nemen en je dat in je organisatie toe wilt passen, dan helpt het platform je daarbij.”

Behalve een vraag naar cloud en abonnementsvormen, ziet hij nog een belangrijke verandering bij eindklanten. “Toen ik bij SAP begon was de werkwijze vaak dat klanten kenbaar maakten wat ze wilden en dat wij dat samen met partners zo goed mogelijk invulden. Daardoor ontstond meestal maatwerk. Nu zie je dat bedrijven daar langzamerhand vanaf willen, want het kost veel tijd en geld om alles steeds in de lucht te houden. Ze willen standaardisatie. RISE with SAP is een soort toolbox waarmee je die standaardisatie voor elkaar kunt krijgen. De klant wordt daarbij uitgedaagd in zijn processen. Dat vraagt soms om een omschakeling, maar daar kunnen partners een heel belangrijke rol in spelen. Onderaan de streep wordt de klant met RISE echt zoveel mogelijk ontzorgd zodat hij zich bezig kan houden met zijn primaire processen, in plaats van met het draaiende houden van de omgeving. Het is ook nog eens schaalbaar, dus als partner kun je klanten ondersteunen met hun groei en helpen met hun ondernemersdoelstellingen.”

Scope
De ervaringen van het eerste jaar zijn positief. “Er is veel interesse. Zoals bij elke lancering heb je early adopters die het meteen oppakken, zowel klanten als partners, en partijen die wat meer de kat uit de boom kijken. Dat is natuurlijk ook afhankelijk van de sector; de ene industrie is sneller met adoptie dan de andere.”

Een gemiddeld RISE-with-SAP-project begint al voordat het contract is getekend, geeft Blokdijk aan. “Een klant geeft bijvoorbeeld bij een partner aan te willen overstappen van ECC naar S/4HANA. De partner komt daarmee naar ons en samen kijken we of RISE with SAP het beste past bij de scope van de klant. We combineren daarbij de kennis die de partner heeft van de huidige omgeving van de klant en van de betreffende branche met onze specifieke productkennis. Vervolgens doen we technische workshops en komt er een goed advies voor de klant. Ook nadat het contract is getekend blijft er een zeer nauwe samenwerking tussen de partner, de klant en ons. De partner doet normaal gesproken het functionele stuk, wij het technische stuk. Steeds vaker is er ook nog een tweede partner bij betrokken, die gespecialiseerd is in de businesstransformatie. De communicatie tussen de verschillende partijen is natuurlijk cruciaal, misschien nóg wel belangrijker dan bij andere projecten. We stellen daarom vooraf een governance-model op waarin we duidelijk vastleggen wie wat doet en wie waarvoor verantwoordelijk is.

Voorbeeld
Een project dat Blokdijk graag als voorbeeld aanhaalt is dat bij Muelink & Grol (M&G), een grote fabrikant van ventilatie- en rookgasafvoersystemen. “Als toeleverancier in de energiemarkt zitten ze midden in een transitie. Ze gebruikten in al hun vestigingen ECC, maar met verschillende inrichtingen. Dat was niet ideaal en dus wilden ze overstappen op S/4HANA. Standaardisatie was daarbij heel belangrijk. Ze gingen in gesprek met verschillende partners en kozen daarbij voor Aiden voor de implementatie en voor ITvisors als specialist in de businesstransformatie. We hielden vervolgens meerdere sessies met de partners over de exacte wensen van de klant. RISE with SAP, dat net was gelanceerd, bleek de beste keuze. Ze waren daarmee de eerste in Nederland en dat is altijd spannend, maar door het commitment van alle betrokken partijen durfde de klant het aan.”

“M&G koos voor een zogeheten ‘brownfield’, wat betekent dat ze hun huidige systemen hebben geüpgrade”, vervolgt Blokdijk. Hij geeft daarbij aan dat ook een ‘greenfield’, waarbij je een nieuwe installatie begint waar je je data naartoe migreert, tot de mogelijkheden behoort. “Alles is inmiddels live, nu gaan ze aan de slag met het optimaliseren en het benutten van de vele functionaliteiten die RISE biedt. Ze profiteren nu al van het voordeel van een standaard platform op alle vestigingen. Binnenkort profiteren ze ook van de procesoptimalisatie die RISE biedt.”

Blokdijk gelooft in RISE with SAP en verwacht dat - naast de partners en klanten die het inmiddels al uitrollen - steeds meer bedrijven er de komende tijd voor gaan kiezen. “Als je voor RISE gaat, kies je niet alleen voor een ERP-systeem, maar voor een heel platform dat je verder brengt en dat toegevoegde waarde levert. Daarom praten we graag met klanten over de vraag waar ze over vijf of tien jaar willen staan. Om je doelstellingen te halen is technologie een enorm belangrijke enabler. In welke branche je ook actief bent: je wilt een platform hebben dat klaar is voor technologische innovaties van vandaag en morgen, en niet één die over een paar jaar alweer achterhaald is. RISE with SAP is dan ideaal.”

Door: Johan van Leeuwen

Insight BW 27-09 tm 04-10-2023 Gartner BW start 5 juli tm 4 nov 2023
Progress Communications BN start week 17 tm 19

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!