Witold Kepinski - 16 september 2015

SAP Cloud en SAP S/4HANA maken business- & IT-innovaties mogelijk

Het gaat goed met SAP, leverancier van cloud gebaseerde softwareoplossingen voor kleine, middelgrote en internationale ondernemingen. Het bedrijf verkoopt de laatste jaren zijn on-premise en cloudgebaseerde software meer indirect. Denk hierbij aan oplossingen zoals SAP Business One, SAP Business All-in-One, SAP Business ByDesign en het nieuwe SAP S/4HANA. Volgens Jeffrey Raskeyn, Director General Business & Partner Ecosystems SAP Nederland, kunnen channel partners goede zaken doen met SAP Cloud en SAP S/4HANA. “Hiermee kunnen zij hun klanten helpen met business- en IT-innovaties. Daarnaast kunnen channel partners de winstgevendheid met SAP verbeteren doordat we wereldwijd ontzettend hard groeien met onze krachtige cloudoplossingen, SAP HANA in-memory en SAP S/4HANA.”

Jeffrey Raskeyn is een bekend gezicht in de Nederlandse IT-channel. Als Director General Business & Partner Ecosystems is Raskeyn tegenwoordig verantwoordelijk voor het partnerkanaal en het bijbehorende ecosysteem binnen SAP in Nederland.

Voor SAP channel partners ziet Raskeyn enorme groeimogelijkheden. “SAP Cloud groeit ontzettend hard in omzet, ook in Nederland. De vraag naar SAP on-premise blijft constant. Maar je ziet duidelijk dat steeds meer organisaties uit verschillende branches ervoor kiezen om hun IT en business naar de cloud te transformeren. Vaak kiezen ze voor standaard SAP cloudoplossingen die zorgen voor een hogere performance van hun erp, crm, hrm, business analytics en Hybris e-commercesystemen. Inmiddels is SAP op het gebied van cloud groter dan Oracle Cloud, groeit het concern harder dan Salesforce en maakt tegelijkertijd forse winst.”

Een grote rol in deze transformatie naar de cloud is weggelegd voor SAP channel partners, aldus Raskeyn. “Zij spelen een belangrijke rol in het cloud tijdperk. Veel zakelijke klanten kopen clouddiensten bij SAP channel partners omdat ze graag zaken doen met een 'trusted advisor'. Channel partners kunnen door de cloud een nog langere-termijnrelatie opbouwen met de klant, en hen helpen met de standaardisatie van IT en transformatie van hun businessmodellen.”

SAP S/4 HANA

SAP S/4HANA is essentieel voor de transformatie naar de cloud. Het gaat hierbij om de nieuwste generatie applicatiesoftware, die geheel is herschreven om optimaal gebruik te maken van het zeer geavanceerde in-memory database HANA platform. “SAP S/4HANA zorgt ervoor dat organisaties maximaal kunnen profiteren van de transactionele en realtime analytische capaciteiten van het in-memory platform SAP HANA. Het platform biedt ondernemingen de mogelijkheid om grote hoeveelheden transactionele, analytische en applicatiedata realtime te analyseren en verwerken. Bijvoorbeeld voor applicatieontwikkeling, big data, business analytics, Internet of Things (IoT), cloud, mobility, marketing automation, hrm, e-commerce, crm, procurement en enterprise datawarehouses (edw).”

Organisaties zijn in staat om met de oplossing te transformeren van een landschap dat vele systeem kent – en daarmee een hoge TCO kent - naar een digitaal platform dat vanuit de cloud, on-premises en hybride varianten realtime inzicht biedt en overal op elk apparaat is te raadplegen, aldus Raskeyn. Hiermee worden eindgebruikers beter ondersteund in beslissingstrajecten. Maatwerk is mogelijk via het SAP HANA Cloud Platform, of met Advanced Business Application Programming (ABAP) programmeertaal extensies op de on-premise installatie. Als tussenvorm is SAP HANA Enterprise Cloud beschikbaar. De gebruiker krijgt daardoor een eigen SAP omgeving, gehost door SAP of via channel partners.

Pay-per-use

“Met het krachtige SAP HANA kunnen klanten hun modellen, processen en beslissingen aanzienlijk verbeteren”, zegt Raskeyn. “De SAP S/4HANA Cloud-capaciteit wordt aangeboden op basis van pay-per-use. Gebruikers hoeven de transacties niet meer in het ene systeem te raadplegen en de analyses in een ander systeem uit te voeren. Inmiddels hebben meer dan 1.200 ISV’s hun software beschikbaar gemaakt voor het cloudgebaseerde HANA-platform. “

Verbeterde gebruikerservaring

De user interface van SAP S/4 HANA is gebaseerd op SAP Fiori, wat resulteert in een eenvoudige gebruikerservaring op vrijwel alle devices. SAP stelt dat iedere werknemer eenvoudig overweg kan met SAP S/4HANA. Raskeyn: “Gebruikers kunnen hierdoor op een intuïtieve wijze werken, ongeacht het apparaat waarmee zij dit doen (PC, laptop, smartphone of tablet). Ze kunnen data binnen SAP S/4 HANA gebruiken voor voorspellingen en simulaties en daardoor ook voor aanbevelingen. Hiermee zijn zij beter in staat om beslissingen te nemen en processen te verbeteren.”

Functionaliteit geïntegreerd

SAP S/4 HANA is in de cloud, on-premise en in hybride vorm beschikbaar. Organisaties kunnen de overstap naar deze oplossing vergelijken met de overgang van R/2 naar R/3, aldus Raskeyn. “Alle SAP functionaliteit wordt geïntegreerd in de nieuwe business suite. Aparte crm- of scm-omgevingen zijn niet meer nodig. S4/HANA maakt daardoor nieuwe businessmodellen en processen mogelijk voor simpele finance, logistiek, projecten, big data en Internet of Things.”

Door: Witold Kepinski

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!