Witold Kepinski - 23 februari 2018

Exertis neemt drempels voor AV-integraties weg

Exertis neemt drempels voor AV-integraties weg image

Exertis is distributeur van oplossingen voor unified communications, endpoints, pro-AV, networking en connectiviteit. Volgens Christ-Jan Beljaars, Sales & Marketing Director van Exertis Benelux, is ISE dé gelegenheid om de tweehonderd actieve AV resellers van Exertis te ontmoeten, de noviteiten van de merken van Exertis te tonen en laagdrempelig nieuwe contacten te leggen. “De beurs heeft zich sterk ontwikkeld. Twaalf jaar geleden ging onze boodschap vooral over HD Video Conferencing. We hadden een klein standje, maar daar kwamen meer mensen op af dan destijds op de stand van grote merken tegenover ons. Nu heeft ISE een speciale 'unified communications collaboration hall'. Alle merken zijn aanwezig en alle communicatietools worden hier getoond.”

Exertis wil op termijn een 'global player' worden en om te beginnen een belangrijke speler in Europa. Patrice Arzellier, Managing Director van Exertis Continental Europe en ook aanwezig op ISE 2018, noemt Exertis liever een 'multi-specialist distributeur' dan een 'broadliner'. “AV-oplossingen vormen een belangrijk onderdeel van ons portfolio, maar er zijn meer initiatieven. Wij leveren global solutions en dat is niet alleen AV. We kijken ook naar zaken als unified communications (UC) en bekabeling. We willen een PAN-Europese strategie ontwikkelen om te voldoen aan vragen vanuit de markt van integrators en installateurs en hen bijstaan met de juiste skills.”

AV-integraties

De meeste vragen van resellers op ISE 2018 gingen over AV-integraties: de inrichting van ruimtes met audio en video. “Op deze beurs draait het feitelijk om beeld en geluid en wat je daarmee kan”, vervolgt Christ-Jan Beljaars. “Panasonic komt met interactieve 4K-schermen en we zien een ruim aanbod aan slimme camera's. We willen vooral de drempels wegnemen die veel traditionele IT-resellers nog altijd ervaren als ze de AV-markt willen betreden. Bedrijven die behalve wat je traditioneel 'IT' noemt ook de vakgebieden 'communicatie' en 'AV' beheersen, zijn erg succesvol. Maar bij de meeste IT-resellers zijn dit nog steeds eilanden. Exertis is van oudsher dé partij om deze drie werelden bij elkaar te brengen. Ben je een reseller en heb je veel IT-kennis maar niet genoeg AV-kennis, praat dan met onze mensen. Wij kunnen je helpen.”

Microsoft Teams

Beljaars is trots op de jarenlange samenwerking van Exertis met Microsoft en de producten die Exertis levert als aanvulling op onder meer Microsoft Teams. “Al sinds de tijd van Office Communications Server leveren wij devices die naadloos integreren met de oplossingen van Microsoft. Daar is specifieke kennis voor nodig en onze leveranciers hebben die. AV-oplossingen bouwen om een boardroom mee in te richten, dat doe je niet zomaar.”

Oplossingen voor Microsoft Teams, het vroegere MS Skype for Business, is volgens Beljaars nog steeds toonaangevend op de ISE-beurs en nog altijd het meest interessante product voor het partnerkanaal van Exertis. “Op een beurs als deze laten we zien welke producten resellers aanvullend kunnen verkopen. Welke aanvullingen zijn bijvoorbeeld nodig om Microsoft Teams geheel probleemloos te laten werken? Wij hebben daar een speciaal business development team voor.”

Polycom

Een goed voorbeeld van een 'Exertis-merk' dat aanvullende producten levert voor Microsoft-omgevingen, is Polycom. Op ISE toonde deze wereldleider op het gebied van videocommunicatie zijn nieuwste Unified Communications & Collaboration (UC&C) solutions. Volgens Sebastiaan Hoogstadt, Sales Director Benelux bij Polycom, heeft de fabrikant een voorsprong in de markt doordat het al lang geleden begon met de ontwikkeling van apparatuur die 'feilloos en direct gekoppeld' werkt met MS Skype for Business, zoals hij het uitdrukt. “Microsoft wil gebruikers overhalen om niet te telefoneren met een bepaalde telefoon of (ander) boardroom device, maar gewoon op een manier die hun werk efficiënter maakt, zodat ze hun zaken beter en sneller voor elkaar hebben. MS Skype for Business, tegenwoordig MS Teams, brengt telefonie, audio, video conferencing en content sharing samen. Wij leveren precies de apparaten die daarvoor nodig zijn.”

Polycom doet het goed, onder meer doordat de producent inspeelt op wat Hoogstadt noemt de 'koudwatervrees' van vooral enterprise gebruikers als het gaat om de aanschaf van nieuwe communicatiesystemen. “Enterprises investeerden in het verleden veel geld in telefonieplatforms en daarna in videoplatforms, maar weten niet waar het nu heen gaat. Spark, MS Teams of helemaal mobiel? Polycom biedt uitkomst met moderne UC-apparatuur waarmee organisaties niet direct hoeven te kiezen. We hebben bijvoorbeeld een conferentietoestel dat je kunt aanmelden op twee platforms tegelijk: een traditionele PABX en aan de andere kant MS Teams.”

Platformonafhankelijk

De vraag naar apparatuur waarmee een meeting room 'platformonafhankelijk' kan worden ingericht, was überhaupt een duidelijke trend op ISE 2018. “Het is voor een eindgebruiker in de huidige tijd niet altijd makkelijk om een keuze te maken”, vindt ook Beljaars. “Cisco, Google Hangouts of toch Microsoft? Die strijd is nog niet gestreden, ondanks de dominantie van laatstgenoemde. Wat is er dan mooier dan een oplossing waarbij het feitelijk niet uitmaakt welk platform je gebruikt? Je komt binnen met je laptop met daarop je eigen tools en interface, stopt een paar USB-kabels in je pc en bent vertrokken. Wij hebben universele oplossingen met perfecte audio en video die je overal voor kunt inzetten.”

Een ander goed voorbeeld van platformonafhankelijke apparatuur zijn volgens Beljaars de all-in-one oplossingen voor huddle rooms van Revolabs, onlangs overgenomen door Yamaha. “Met de producten van fabrikanten als Revolabs, en trouwens ook Vaddio, stellen wij onze resellers in staat om huddle rooms – virtuele ruimtes waar een paar mensen snel bij elkaar komen voor kort overleg – platformonafhankelijk in te richten. Met onze producten en oplossingen maakt het niet uit welk platform een organisatie gebruikt om te communiceren, en of hij alleen audio of ook video gebruikt.”

Volgens Russel Hapham, Director EMEA bij Revolabs, komt onder andere de Yamaha CS-700 Video Sound Collaboration System voor huddle rooms sterk tegemoet aan de platformonafhankelijkheid die de enterprisemarkt verlangt. “Deze all-in-one oplossing heeft een full speaker video soundbar, microfoons, een 120 graden HD camera en blue tooth voor mobiele apparaten, maar kan gemakkelijk door één persoon worden geïnstalleerd met één single bracket. Heel geschikt om te gebruiken in een grote, wereldwijd opererende organisatie, waar je ook bent en onafhankelijk van het communicatieplatform.”

Geen ruis, maar rust op kantoor met Habitat Soundscaping

Ook prominent aanwezig op ISE 2018: de audio-oplossingen van Plantronics voor 'soundscaping'. “Iedereen kent de fantastische headsets die ze maken, waarmee je waar dan ook kunt communiceren”, promootte Christ-Jan Beljaars van Exertis 'zijn' Plantronics. “Maar het gaat uiteindelijk om het welbevinden van mensen; we werken effectiever als we ons prettig voelen. Plantronics kan een kantoorruimte injecteren met bijvoorbeeld natuurgeluiden, overigens zonder dat mensen dat in de gaten hebben. Maar ook heeft Plantronics oplossingen om problemen met irritante ruis op te lossen. Dit alles stimuleert de arbeidsproductiviteit en de werkvreugde van mensen.”

Onder de naam Habitat Soundscaping lanceerde Plantronics onlangs een intelligente, akoestische service die lawaaiige kantoorruimtes verandert in omgevingen waar mensen zich goed kunnen concentreren en prettig samenwerken. Slimme software zorgt ervoor dat afleiding door spraak uit de directe omgeving wordt geminimaliseerd.  Volgens Frank Timmermans, Regional Director Benelux & Nordics van Plantronics, is Habitat 'een unieke oplossing voor Open Office-omgevingen'. “Het gaat niet alleen om sounds en acoustics, maar ook om 'well being' en 'satisfaction'. De intelligence van Habitat Soundscaping stelt eindgebruikers in staat om zelf te bepalen hoe zij hun ruimtes willen gebruiken. Dit is nieuw, het bestaat verder nog helemaal nergens in de markt.”

Ook StarLeaf zet in op 'platformonafhankelijk'

StarLeaf toonde op ISE 2018 een geheel nieuwe generatie high definition cloud video conferencing oplossing voor meeting rooms, desktops en mobile, allemaal beheerd vanuit het eigen cloud platform. Het gaat om een compleet portfolio van producten die eenvoudig te gebruiken zijn, en die volledig interoperabel zijn met alle UC-standaarden, van Microsoft tot Cisco. De Engelse leverancier is zelf serviceprovider en ontwikkelt zich in rap tempo tot de voorkeursoplossing voor bedrijven die wel alle voordelen van UC willen hebben, maar niet zitten te wachten op het beheer en onderhoud van een dure infrastructuur. Die levert StarLeaf voor hen.

Exertis verhandelt StarLeaf onder de naam UC Open Cloud. “Het maakt video cooperation net zo eenvoudig als mobiele telefonie”, vertelde Christ-Jan Beljaars van Exertis op de beurs. “Het maakt niet uit wie je belt en hoe, en hoe je wilt vergaderen: met een telefoon, een videosysteem of MS Teams. StarLeaf zorgt ervoor dat je bij elkaar komt.” Volgens Matthias Winter, Regional Sales Manager bij StarLeaf, weten veel eindgebruikers niet welke kant ze uit moeten: het oude MS Skype for Business, het nieuwe MS Teams, een cloud service of toch een eigen infrastructuur? “De markt is erg uitdagend en ook resellers weten niet goed wat ze hun klanten moeten adviseren. Producten die voor alle platforms geschikt zijn, vormen daarom een prima oplossing.”

Door: Witold Kepinski

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!