Martijn Kregting - 20 april 2023

Sander Schreven, Veeam: ‘Nieuw Data Platform biedt geïntegreerde databescherming’

Een meer eenduidige boodschap met een geïntegreerd datamanagement platform: dat is waar datamanagement aanbieder Veeam afgelopen februari mee naar buiten kwam. Niet alleen een update van zijn Veeam Backup & Replication (VBR) naar versie 12, maar een logische bundeling van drie Veeam-producten die op de VBR-fundering voortbouwen. “Data Security, Data Recovery en Data Freedom”, zo omschrijft Sander Schreven van Veeam de onderliggende visie. “Door diverse niveaus aan te bieden, kunnen organisaties laagdrempelig beginnen en geleidelijk doorgroeien. En dat is hard nodig, want te veel organisaties denken dat bescherming eindigt met het maken van een backup. Maar dat is pas het begin.”

Sander Schreven, Veeam: ‘Nieuw Data Platform biedt geïntegreerde databescherming’ image

Sander Schreven, Presales Manager Benelux, Oostenrijk & Zwitserland bij Veeam Software.

Veeam Software, aanbieder van modern datamanagement, kondigde op Valentijnsdag zijn nieuwe Veeam Data Platform aan: een platform dat meer geavanceerde gegevensbescherming dan voorheen, herstel voor on-premise én voor de hybride cloud. Het Veeam Data Platform, dat ook Veeam Backup & Replication (VBR) v12 omvat, biedt veilige back-ups en snel en betrouwbaar herstel om bedrijven draaiende te houden, aldus Veeam.

Het Data Platform biedt drie belangrijke, verbeterde pijlers ten opzichte van het eerdere Veeam-portfolio, vult Sander Schreven aan. Betere bescherming van data tegen onder meer ransomware; proactieve monitoring en analytics; recovery orchestration. Daarnaast focust het platform op ondersteuning voor de hybride cloud, met aandacht voor eenvoud en kostenbeperking. “Eén van de onderliggende features die klein lijkt, maar potentieel veel impact heeft, is dat voor onze database voortaan naast Microsoft SQL ook PostGreSQL gebruikt kan worden: een gratis en bewezen Open Source-product. Dat betekent dat er niet meer per definitie een Microsoft SQL-licentie nodig is. En zo zijn er meer op zich kleinere technische features die bijdragen aan een of meer van de drie pijlers.”

Gecombineerde update & launch

Elke organisatie is uiteindelijk een digitale organisatie, stelt Schreven. Maar men heeft nog lang niet altijd de backup en disaster recovery op orde. Dat was voor Veeam de belangrijkste reden voor de gecombineerde update en platform-launch. “Met het Data Platform brengen we onze producten samen, bieden er meer eenheid in. Dat biedt in eerste instantie de klanten voordelen, maar ook voor onze partners is het nu eenvoudiger om deze boodschap te kunnen brengen.

Het platform is verpakt in een ‘goed, beter, best’-constructie”, vervolgt Schreven. “In de basisfunctie gebruiken we VBR voor de databescherming voor nagenoeg alle workloads, zowel on- premises, als in de (hybride) cloud. Dat kan uitgebreid worden met proactieve monitoring en analytics in een tweede trap. In een derde trap kunnen we dat uitbreiden met een orchestratie voor recovery én optioneel een ransomware-verzekering tot maximaal 5 miljoen US dollar. Wij stellen je schadeloos voor alle kosten die nodig zijn om je data terug te zetten. Daaruit blijkt ook ons vertrouwen in onze producten.”

Drietrapsraket nodig

Veeam gelooft echt dat organisaties in deze tijd niet meer zonder bovengenoemde ‘drietrapsraket’ kunnen. “Want je hebt naast basale bescherming ook de inzichten en rapportages nodig voor onder andere de vroegtijdige detectie van ransomware”, legt Schreven uit. “En tot slot heb je een failsafe nodig in geval van calamiteiten: een geautomatiseerde, gedocumenteerde uitwijkprocedure die vooraf getest kan worden en automatisch geupdated wordt. Zodat je niet bij een incident moet gaan zoeken naar een oude pdf of die ordner die je vorig jaar samengesteld hebt met info over wat te doen.”

Geautomatiseerde recovery van de IT-omgeving na een calamiteit, die volgens een geteste, gedocumenteerde procedure uitgevoerd wordt: dat is volgens Veeam belangrijker dan ooit om zo snel mogelijk up & running te zijn. “Onze aanpak zorgt er bovendien voor dat het recovery-plan altijd up to date is, niet alleen binnen de Veeam-omgeving, maar aantoonbaar en gecertificeerd voor auditors: dit is ons plan, dit zijn onze uitwijkprocedures. Een draaiboek volgens de geldende standaarden.”

Extreme voorbeelden

Schreven en collega’s voelen zich vaak nog ambassadeurs op het gebied van datamanagement en security awareness. “Zowel bij kleine als grote organisaties komen we extremen tegen tussen slecht en goed voorbereid op een incident. Er is nog steeds een grote diversiteit aan organisaties die bij wijze van spreken denken dat ze klaar zijn zodra ze de tapes pakken als er een restore nodig is. Vaak zie je dat organisaties zich pas echt bewust worden van het belang van een gedegen recovery-plan door een eerder incident. Budget is vaak geen probleem meer als je ervaren hebt wat de impact is van niet meer bij je data kunnen, waarbij de impact op de organisatie meestal groot is. We spreken met op dit gebied volwassen organisaties die graag orchestratie-tools gebruiken om het backup & DR-proces te ondersteunen.”

Als awareness vaak de eerste stap is naar een goede datamanagement aanpak, probeert Veeam dat met de launch van een laagdrempeliger versie 12 van de backup oplossing te versnellen. Het gebundelde platform biedt namelijk alle tools die drie niveaus van bescherming bieden. “Deze eenheid moet ook duidelijk maken dat de eerste trede slechts de basis is. Je stopt ook niet met het bouwen van een huis na het leggen van het fundament. In de IT-infrastructuur vindt men dat vaak nog een gek idee. Maar je bent niet klaar met alleen een goede backup, dat is pas het begin. En awareness is weliswaar key – zonder bewustzijn zet niemand verdere stappen – maar het is slechts een deel van de puzzel. Je moet nog steeds praktische zaken zoals benodigde budgetten regelen, resources toewijzen, doorlooptijd en legacy aanpakken.”

Visie: drie D’s

Het Veeam Data Platform is de concrete vorm van de visie van Veeam op bescherming van data. Die visie vat Schreven samen in drie termen: Data Security, Data Recovery en Data Freedom.

Data security vormt het eerdergenoemde fundament, zoals bescherming tegen ransomware. Dan gaat het vooral om meer mogelijkheden om de backup-data veilig op te slaan: immutability is mogelijk op alle lagen van de backup-infrastructuur: on-prem, en in de cloud, bij elk type storage. Scheven: “Er is dan eigenlijk geen excuus meer voor het verliezen of laten versleutelen van je backup data.”

Om dat concreet mogelijk te maken, ondersteunt VBR v12 een nieuwe feature: direct backuppen naar object storage. Voorheen moest je eerst naar een reguliere repository schrijven; daar vandaan werd data ge-offload naar cloud of on-prem object storage. Nu is die tussenstap weggehaald en biedt Veeam directe ondersteuning voor een scala aan vendoren van object storage met support voor immutability, waarbij ook immutability voor Azure Blob nu ondersteund wordt. “Daarnaast hebben we de secure acces tot onze eigen omgeving verbeterd met MFA (multifactor authenticatie) om in te loggen op onze producten; auto log out voor consoles – zodat kwaadwillenden niet via een per ongeluk open gelaten console kunnen inloggen en data kunnen stelen of encrypten.”

Data recovery is volgens Schreven vrij simpel: meer inzichten, waardoor je sneller kan reageren na een cyber attack. Maar ook weten wanneer de RTO of RPO risico’s lopen, waardoor de SLA’s in gevaar komen Maar ook continu bescherming van kritische workloads in combinatie met onze gecertificeerde service providers.

Data freedom tot slot omvat de verdere integratie van cloud workloads, maar ook de mogelijkheid om bij calamiteiten uit te wijken naar de cloud. Dan hoef je niet permanent twee infrastructuren in de lucht te houden. Je kunt de data oppakken en restoren voor korte of langere tijd in Azure, daarnaast kunnen we de workloads welke in de cloud actief zijn, restoren op de lokale infrastructuur. “Zo hef je eigenlijk de data lock in op. Je kunt waar en wanneer nodig op maat restoren: bij een calamiteit, maar ook in het geval van ander beleid, of bij andere inzichten met betrekking tot kosten.”

Boodschap resoneert

Veeam merkt inmiddels zowel bij klanten als bij haar partners dat de eenduidiger boodschap van het Data Platform goed resoneert. “Het werkt beter om klanten duidelijk te maken dat we zowel het fundament als de opbouw van de woning bieden, in plaats van te zeggen: we hebben backup en trouwens, je kunt daar nog wat additionele functionaliteit aan toevoegen.”

Die eenduidige boodschap omvat ook twee zaken waar alles dat Veeam aanbiedt, aan moet voldoen: flexibiliteit en eenvoud. Flexibiliteit om mee te bewegen met de organisatie, eenvoud in het gebruik van onze producten.“ Ook organisaties met weinig relevante IT-kennis kunnen met onze producten werken zonder steile leercurve. Ondanks dat we nu meer producten aanbieden in ons dataplatform en ondanks dat we ondersteuning voor meer applicaties bieden – zoals Kubernetes, diverse aanbieders van public cloud, SAP en SAP Hana, PostgreSQL en Oracle - blijft die eenvoud prioriteit.”

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!