Redactie - 01 januari 2014

Technologie maakt het verwerken van versleutelde data mogelijk


De onthullingen over de spionagepraktijken van inlichtingendiensten als de NSA laten zien dat het versleutelen van data van groot belang is. Serviceproviders kunnen data echter alleen verwerken nadat deze is ontsleuteld. De data is op dit moment echter onbeveiligd. IBM werkt aan een technologie die het mogelijk maakt data te verwerken zonder deze te ontsleutelen. Goed nieuws dus voor bedrijven die zich zorgen maken over de veiligheid van hun data bij serviceproviders.

Documenten van NSA-klokkenluider Edward Snowden die eind oktober 2013 naar buiten kwamen tonen aan dat de NSA heeft ingebroken in datacenters van grote IT-bedrijven. Onder andere het interne dataverkeer tussen datacenters van Google en Yahoo zou zijn afgetapt door de geheime dienst. Deze onthulling toont aan dat zelfs data die in datacenters van de grootste IT-bedrijven ter wereld is opgeslagen niet langer veilig is voor de spionagedriften van geheime diensten. Het versleutelen van data is dan ook belangrijker dan ooit tevoren.

Zwakke plek in de beveiliging
Serviceproviders slaan gevoelige informatie over klanten al langer versleuteld op. Deze data wordt echter weer ontsleuteld om wiskundige berekeningen uit te kunnen voeren op data. Dit is dan ook een zwakke plek in de beveiliging van de data. Een aanvaller die op dit specifieke moment erin slaagt het databestand te bemachtigen heeft immers ongehinderd toegang tot alle data.

IBM werkt aan een nieuwe technologie die het bedrijf 'homomorfische encryptie' noemt. Deze nieuwe vorm van encryptie geeft serviceproviders ge mogelijkheid wiskundige berekeningen uit te voeren op versleutelde data, zonder deze data eerst te hoeven ontsleutelen. De resultaten van de berekeningen worden versleuteld aangeleverd en kunnen worden ontsleuteld met de encryptiesleutel waarmee de oorspronkelijke data is versleuteld. De data is dus gedurende het volledige proces beveiligd, waardoor een hacker de data nooit onbeschermd in handen kan krijgen. Goed nieuws dus voor bedrijven die gevoelige data in datacenters of de cloud opslaan.

WH 

  

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!