Wouter Hoeffnagel - 14 oktober 2016

Bijna driekwart van de managers heeft data en applicaties niet volledig onder controle

Een groot deel (68%) van de Nederlandse IT-managers heeft een sterk vermoeden dat er applicaties buiten de regie van zijn of haar afdeling uit de cloud worden gebruikt. Nog eens 5% weet het helemaal niet wat maakt dat 73% van de Nederlandse IT-managers niet de volledige controle heeft over de data en applicaties in zijn of haar organisatie.

Dit blijkt uit het onderzoek Cloud 360, uitgevoerd door Hybrid Cloud Management specialist i³ groep, dat werd afgenomen bij 120 respondenten werkzaam bij middelgrote en grote Nederlandse organisaties in diverse sectoren. De respondenten zijn bevraagd over hoe hun organisatie staat tegenover cloud technologie en welke rol dit gaat spelen in de toekomst.

Sluitende cloud strategie ontbreekt
Rob W.A. Vissers (foto), Managing Director van i³ groep, staat niet te kijken van de resultaten. Vissers: “Uit het onderzoek kan worden opgemaakt dat Nederlandse organisaties behoorlijk inzetten op cloud als het gaat om SaaS, maar dat van een mooi sluitende cloud strategie nog niet echt sprake is. Men heeft een gebrek aan grip en regie heeft op de applicatie en datastromen in de eigen organisatie. Dit brengt niet alleen organisatorische en governance risico’s met zich mee maar kost door inefficiëntie waarschijnlijk ook bakken met geld. IT-Managers worden wel als eerste aangekeken als er iets niet beschikbaar of kwijt is, maar dit komt in de praktijk vaker door een gebrek aan budget voor goede cloud management oplossingen dan door onwil of onbekwaamheid.”

In de NIST definitie van cloud zijn onder andere “on-demand self-service” en “measured service” belangrijke sleutelwoorden. Uit het onderzoek blijkt dat 57% van de respondenten geen duidelijke service catalogus heeft met de intern aan te bieden dienstverlening. En van de respondenten die een Self Service Portal meent te bieden aan haar eindgebruikers (45%) blijkt dat 85% van deze portals nog altijd menselijke handelingen vraagt om aanvragen te verwerken.

Automatisering
Vissers: “Het automatiseren van resources en het afrekenen naar gebruik zijn belangrijke componenten in een Hybrid Cloud aanpak. Natuurlijk hoeft niet alles en iedereen een volledig geautomatiseerde cloud omgeving, het zal soms zelfs overkill zijn, maar als nog altijd 85% menselijk handelen vraagt dan is daar voor deze organisaties absoluut een kans om kosten te gaan besparen. Ook is maar 52% van de respondenten in staat om inzichtelijk te maken wat een IT-recource precies kost, en van die groep respondenten is ook maar de helft in staat deze kosten ook intern door te belasten aan de betreffende afdeling. Als we het hebben over regievoering en een eerlijke positie van IT in de boardroom en exploitatie kan een goede cloud management strategie organisaties met grote sprongen vooruit helpen.”

Het volledige onderzoek voorzien van commentaren en analyses van de specialisten van i³ groep is nu te downloaden als e-book of als hardcopy verkrijgbaar via www.i3-groep.nl/cloud360

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!