Wouter Hoeffnagel - 03 april 2018

Openbaar aanklagers willen rechtszaak over Ierse e-maildata Microsoft seponeren

Een rechtszaak tussen de Amerikaanse overheid en Microsoft over e-mailgegevens opgeslagen in een Iers datacenter van Microsoft komt mogelijk op korte termijn tot een einde. De openbaar aanklagers in de rechtszaak hebben het Amerikaanse Hooggerechtshof gevraagd de rechtszaak te seponeren. De zaak zou door nieuwe wetgeving die onlangs is goedgekeurd niet langer relevant zijn.

Dit meldt Reuters. De zaak tussen de Amerikaanse overheid en Microsoft draait om e-mailgegevens van een Amerikaanse verdachte die staan opgeslagen in een Iers datacenter van Microsoft. De Amerikaanse autoriteiten willen dat Microsoft deze gegevens overhandigd, maar Microsoft stelt dat de Amerikaanse overheid niet bevoegd is data opgeslagen in het buitenland op te eisen. De zaak loopt sinds 2014.

De Amerikaanse president Donald Trump tekende op 22 maart een nieuwe wet die Amerikaanse rechters de mogelijkheid geeft bedrijven te bevelen data te overhandigen die staat opgeslagen in het buitenland. Indien dit bevel volgens een bedrijf in strijd is met buitenlandse wetgeving, kan hier bezwaar tegen worden aangetekend. Deze wet wordt de Clarifying Lawful Overseas Use of Data Act (CLOUD) genoemd. Het Amerikaanse Openbaar Ministerie stelt dat de rechtszaak door deze nieuwe wetgeving niet langer relevant is.

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!