Wouter Hoeffnagel - 05 september 2019

Scale-up in datacenterkoeling Asperitas haalt investering op

Asperitas heeft in een investeringsronde een tweetal investeerders aangetrokken. Het betreft Shell Ventures, het durfkapitaalfonds van Shell, en het Participatiefonds Duurzame Economie Noord-Holland (PDENH). De investering, geleid door Shell Ventures, draagt bij aan de missie van Asperitas om duurzame datacenters op een wereldwijde schaal mogelijk te maken.

Het van oorsprong Haarlemse Asperitas heeft een technologie op basis van vloeistofkoeling ontwikkeld en op de markt gebracht om datacenters klimaatonafhankelijk duurzaam te laten functioneren. De technologie heet Immersed Computing en won in 2018 de New Energy Challenge. Meerdere datacenters van cloud providers, banken en universiteiten in Europa maken gebruik van Immersed Computing.

Meer slagkracht en ondersteuning

Rolf Brink, CEO, Asperitas: "Shell Ventures en PDENH stellen ons in staat om met meer slagkracht en ondersteuning verder te werken aan onze missie om duurzame datacenters op grote schaal mogelijk te maken. Met Shell bouwen we aan een langdurige strategische samenwerking, ondermeer op het gebied van vloeistofontwikkeling, dat nu al heeft geleid tot een significante optimalisatie."

"We zijn erg enthousiast over deze investering", zegt Maurice Benning, Investment Principal Shell Ventures. "De technologie van Asperitas biedt een uitkomst voor een snelgroeiende energie-intensieve industrie. De gebruikte koelvloeistof is een Shell-product en samen met de Asperitas technologie kunnen we onze klanten duurzamere energieoplossingen bieden om hen te helpen hun uitstoot te verminderen en energieverbruik te verlagen."

Bart Blokhuis, Directeur, PDENH: "Het mondiaal snel toenemende datagebruik gaat gepaard met veel uitdagingen op het gebied van energie. Datacenters verbruiken enorm veel energie op weinig efficiënte wijze. Door bij te dragen aan de technologie van Asperitas investeert PDENH in een revolutionaire methode om energieverbruik terug te dringen en restenergie beter te benutten."

Energie besparen

Door onder andere door koeling met de technologie van Asperitas kunnen datacenters veel energie besparen en dezelfde IT-capaciteit bieden op veel minder ruimte. Dat kan door de IT-hardware direct te koelen met een geoptimaliseerde vloeistof ontwikkeld door Shell, in geheel gesloten oplossingen die direct te gebruiken zijn in datacenters. De technologie maakt het ook mogelijk om de energie-intensieve (toekomstige) hardware van chipfabrikanten doorlopend met de hoogst mogelijke prestatie te laten functioneren. Dit laatste maakt de technologie interessant voor gebruikers van zogenaamde high-performance computing systemen.

Een uniek aspect is dat de oplossing van Asperitas warmwaterkoeling functionaliteit biedt. Dat maakt het mogelijk om zelfs in warme gebieden datacenters met buitentemperaturen te kunnen koelen zonder gebruik van een energieslurpende koudwaterinstallatie. De oplossing van Asperitas zet alle gebruikte elektriciteit voor de hardware om in een bruikbare energievorm: warm water van minimaal 55 graden Celsius. Hiermee zouden datacenters kunnen uitgroeien tot leveranciers van restwarmte op grote schaal wat al jaren een grote wens is van veel regio’s waar veel datacenters zijn gehuisvest, zoals de regio Amsterdam.

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!