Witold Kepinski - 11 november 2020

VNG trekt stekker uit GT Connect

VNG trekt stekker uit GT Connect image

VNG heeft naar verluidt de stekker uit GT Connect getrokken, een dienstverlening van Atos. Dit melden diverse bronnen aan Dutch IT-channel en is ook te lezen op een de website van GT Connect Advies. De Vereniging van Nederlandse Gemeenten ging in 2019 in zee met Atos met het oog op de implementatie van GT Connect bij meer dan 250 gemeenten. Gemeentelijke Telecommunicatie (GT) heeft als doel voor gemeenten telecom- en IT-diensten van de beste kwaliteit en tegen zo laag mogelijke kosten te realiseren. VNG geeft geen commentaar.

Naar verluidt heeft VNG namens plaatsvervangend algemeen directeur Pieter Jeroense op 9 november een brief gestuurd naar de deelnemers van GT Connect over het voornemen om te stoppen met de Raamovereenkomst GT Connect. Daarin staat onder andere dat Atos niet is geslaagd om de dienstverlening te organiseren en te leveren overeenkomstig de voorwaarden en eisen van de Raamovereenkomst en Nadere Overeenkomsten. Deelnemers kunnen nog wel een schriftelijke reactie sturen op het voornemen van de VNG.

Geruchten over het stoppen zetten van de Raamovereenkomst GT Connect waren er al maanden zo meldt het team van GT Connect Advies, een site van telecomondernemers, en op LinkedIn: "Onrust was er ook allang onder de deelnemende gemeenten, al dan niet aangewakkerd door leveranciers die hun kans roken. Weinigen hadden nog hoop op een echt goede afloop. En ook de VNG zegt nu dat het genoeg is. De stekker is eruit. Met het oorspronkelijke idee in 2018 was niks mis: laten we als gemeenten gezamenlijk een aanbesteding in de markt zetten, de krachten bundelen en zoeken naar de synergie. Maar de praktijk bleek weerbarstiger. Een aantal grote leveranciers haakte al af in de aanbestedingsfase. Belangrijkste reden: het project was te groot, de tijdslijnen te ambitieus en de boeteclausules buitenproportioneel. Atos geloofde er wel in, bood aan en won de aanbesteding in 2019. Maar vanaf het begin af aan liep het project niet soepel. De gemeenten waren onvoldoende voorbereid en kregen pas beeld en geluid bij het project bij de aanvang van de onboarding, met vertraging als gevolg. De snel gevormde Atos projectteams moesten lopen langs rigide gestandaardiseerde lijnen, terwijl de gemeenten zochten naar ondersteuning en flexibiliteit. En niet in de laatste plaats ontbrak het Atos aan voldoende mensen met de juiste kennis en bleken essentiële functionaliteiten (nog) niet beschikbaar. Gemeenten hadden het gevoel verwikkeld te zijn in een strijd met Atos in plaats van in een samenwerking."

Gemeenten

De stekker is eruit getrokken door de VNG, aldus GT Connect Advies. "De brief die naar de gemeenten is gestuurd, wond er geen doekjes om. Maar hoe nu verder? Wij verwachten dat dit zal dit leiden tot een juridische nasleep met een onduidelijk periode voor de deelnemende gemeenten. Met een aantal gemeenten hebben wij de afgelopen maanden al voorgesorteerd op mogelijke scenario’s waarbij GT Connect nog slechts een minimale of helemaal geen rol meer speelde. Niet alleen omdat GT Connect niet goed van de grond leek te komen, maar vooral omdat GT Connect was ingehaald door de versnelde uitrol van MS Teams als gevolg van Covid19. We hebben met deze gemeenten al een overbruggingsperiode uitgewerkt en de blik op de toekomst gericht aan de hand van een aantal scenario’s die we hebben uitgewerkt in de vorm van business cases", zo meldt GT Connect Advies.

Raamovereenkomst

Remco Groet, woordvoerder van VNG Realisatie, meldt in een email aan Dutch IT-channel: “GT Connect is een Raamovereenkomst tussen Atos, VNG en de Deelnemers. Gezien de contractuele relatie die partijen hierdoor met elkaar hebben, valt alle communicatie over deze Raamovereenkomst onder de noemer vertrouwelijk en kan geen van de betrokken partijen er mededelingen over doen richting derden.”

Atos is ook om commentaar gevraagd maar laat weten nog geen officieel statement te geven. Atos zegt daarbij in overleg te zijn met VNG en komt later terug met een reactie.

Software, Devices, Printers en Mobiele Communicatie

Tot slot blijkt dat de aanbesteding GT Software Broker door VNG definitief is stopgezet. Wel wordt nog bekeken hoe VNG met gemeenten software gemeenschappelijk kan inkopen. Verder komt de aanbesteding GT End User Devicers en GT Repro & Grootformaat (printers) eraan en er wordt gewerkt aan een mobiele telecommunicatie inkoop opvolger genaamd GT Mobiele Communicatie 3.

Door: Witold Kepinski

EGP 06/05/2025 t/m 03/06/2025 BW Forescout 08/05/2025 t/m 16/05/2025 BW
GITEX Europe Partnership 07/05/2025 t/m 14/05/2025 BN + BW

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!