Witold Kepinski - 12 september 2022

Oracle kwartaal resultaten onder druk door sterke dollar

Oracle kwartaal resultaten onder druk door sterke dollar image

Oracle heeft de fiscale resultaten van het eerste kwartaal van zijn gebroken boekjaar 2023 bekendgemaakt. De totale kwartaalinkomsten stegen met 18 procent naar 11,4 miljard dollar. De inkomsten uit cloudservices en licentieondersteuning stegen met 14 procent naar 8,4 miljard dollar. De inkomsten uit cloudlicenties en lokale licenties stegen met 11 procent tot 0,9 miljard dollar. Voor het eerste kwartaal van fiscaal 2023 droeg het overgenomen Cerner 1,4 miljard dollar bij aan de totale inkomsten. De nettowinst daalde met 37 procent naar een dikke 1,5 miljard dollar.

De versterking van de Amerikaanse dollar ten opzichte van vreemde valuta had een significante impact op de resultaten in het kwartaal. Zonder de impact van de versterking van de Amerikaanse dollar in vergelijking met vreemde valuta, zou Oracle's gerapporteerde Q1 GAAP en non-GAAP winst per aandeel 8 cent hoger zijn geweest.

"In het eerste kwartaal groeide de totale omzet met 23% bij constante wisselkoersen en versloeg daarmee de verwachting met 200 miljoen dollar", aldus Oracle CEO, Safra Catz. “Zelfs zonder Cerner groeide onze totale omzet met 8% in constante valuta, aangedreven door Oracle's snelgroeiende applicaties en infrastructuurcloudactiviteiten. Deze twee cloudbedrijven zijn nu goed voor meer dan 30% van onze totale omzet. Naarmate onze cloudactiviteiten een steeds groter percentage van onze totale activiteiten worden, verwachten we dat onze organische omzetgroei bij constante valuta dubbele cijfers zal bereiken met een overeenkomstige stijging van de winst per aandeel. Cerner zal in de komende kwartalen ook een positieve invloed hebben op de groei van de omzet en winst per aandeel, aangezien we Cerner volledig in Oracle integreren en profiteren van de daaruit voortvloeiende kostenbesparingen. Dit is het eerste kwartaal dat we Cerner in eigendom hadden en ze hebben zojuist het beste omzetkwartaal in hun geschiedenis behaald. We verwachten dat Cerner het de komende kwartalen nog beter zal doen als we een geheel nieuwe suite van clouddiensten voor de gezondheidszorg ontwikkelen.”

"Multi-Cloud toegang tot de Oracle Database en Oracle's MySQL HeatWave database zal de twee populairste databases ter wereld nog populairder maken", aldus Oracle voorzitter en CTO, Larry Ellison. “In het eerste kwartaal hebben we onze relatie met Microsoft uitgebreid door alle versies van de Oracle-database rechtstreeks aan Microsoft Azure-klanten te leveren. Nu hebben alle Microsoft-klanten rechtstreeks toegang tot de Oracle Exadata Cloud Service, de Oracle Autonomous Database en elke andere Oracle Database-versie, rechtstreeks vanuit de Azure Cloud. Vandaag kondigen we ook aan dat klanten van Amazon Web Services rechtstreeks toegang hebben tot Oracle's MySQL HeatWave-database die in de Amazon Cloud draait. Hierdoor kunnen AWS-gebruikers transactieverwerking, realtime analyses en machine learning uitvoeren op de enkele uniforme MySQL-service. MySQL HeatWave levert 7x betere prijsprestaties in vergelijking met Amazon Redshift en 10x beter dan Snowflake, 25x sneller dan Redshift ML en tot 10x hogere doorvoer dan Aurora. Zie het MySQL HeatWave-persbericht van vandaag voor benchmarkverificatie van klantprestaties.”

Door: Witold Kepinski

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!