Wouter Hoeffnagel - 07 oktober 2022

Aantal IT-vacatures vlakt af

Aantal IT-vacatures vlakt af image

De vraag naar IT-support is in het derde kwartaal van 2022 afgenomen. Ook vinden werknemers werkgevers niet verantwoordelijk voor het compenseren van inflatie. Daarnaast vindt veel wisseling in banen bij startende IT-professionals.

Dit blijkt uit de IT-arbeidsmarktmonitor van Hello Professionals. In 2021 zagen we kwartaal op kwartaal een stijging in het aantal ICT-supportvacatures. In zowel het 2e als nu het 3e kwartaal van 2022 zien we een duidelijke afname. Met name de functie van ICT-werkplekbeheerder laat een daling zien van ruim 10% ten opzichte van hetzelfde kwartaal in 2021. Wel blijft een stijging zichtbaar in het aantal IT-vacatures ten opzichte van vorig jaar in de rollen van systeembeheerder en functioneel applicatiebeheerders.

In top 5 meest gevraagde functies van het derde kwartaal van 2022 zien we geen veranderingen en blijft de meeste vraag naar Developers, opgevolgd door de IT-infrastructuur rollen.

Vraag naar IT-professionals stijgt het meest in Noord-Brabant

Opvallend is de stijging in IT-vacatures in de provincie Noord-Brabant. In een kwartaal tijd is het aantal uniek geplaatste IT-vacatures gestegen met ruim 35% naar 2.006 unieke IT-vacatures. Met name de Brabantse organisaties ASML, VDL Groep, ING en Vanderlande Industries zijn verantwoordelijk voor deze stijging. Daar waar eerder de vraag zich beperkte tot de randstad zien we de vraag nu ook verspreiden naar Noord-Brabant, Drenthe en Flevoland.

Op basis van alle geplaatste IT-vacatures in het afgelopen jaar zien we een stijging van 7% in het salaris welke wordt aangeboden in de vacatures. Het gemiddelde salaris voor een IT-professional ligt op dit moment op € 53.000.

Middels een poll op LinkedIn is de vraag gesteld wie er verantwoordelijk is voor compensatie van de inflatie. Uit deze poll is gebleken dat 60% aangeeft dat de overheid hier verantwoordelijk voor is. Toch geeft ook bijna 25% aan dat de werkgever hier verantwoordelijk voor is. Slechts 10% geeft aan dat het eigen verantwoordelijkheid is.

Veel wisseling in banen bij junior IT-professionals

Het aantal actief zoekende IT-professionals is historisch laag, namelijk 1%. Het aantal niet-zoekende IT-professionals is 46%. Toch staat meer dan de helft (53%) open voor een baanwissel, wat zorgt voor veel beweeglijkheid op de arbeidsmarkt.

De meeste wisselingen zien we bij junior IT-professionals, waarbij binnen jaar veranderen van baan geen uitzondering is. Pullfactoren in deze wisselingen zijn werksfeer, goed salaris en de inhoud van het werk. Ook vast contract en de reistijd zijn belangrijke factoren in deze overstapkeuzes.

Lichte groei verwacht in aantal IT-freelance opdrachten

Vorig kwartaal was er een grote groei in het aantal IT-freelance opdrachten. Dit kwartaal zien nog steeds een groei, maar vlakt wel af. In het derde kwartaal van 2022 was de Freelance Markt Index van freelance.nl 103, in het tweede kwartaal was deze nog 115. De score van 103 geeft aan dat het aantal freelance opdrachten wel licht blijft stijgen, maar toch echt wel minder hard dan het kwartaal hiervoor.

De IT-arbeidsmarktmonitor van het derde kwartaal 2022 is hier beschikbaar.

Axians BW MAESTRO start 28-9 tm 28-10 Schneider Electric BN BW start week 27 tm week 29
Netgear banner liggend start week 14

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!