Floris Hulshoff Pol - 18 november 2022

Microsoft publiceert eerste rapport over seksuele intimidatie en gender

Microsoft publiceert eerste rapport over seksuele intimidatie en gender image

Microsoft heeft een gedetailleerd rapport van 50 pagina 's gepubliceerd waarin de effectiviteit van het beleid van het bedrijf op het gebied van seksuele intimidatie en discriminatie op grond van geslacht wordt beoordeeld. Het audit- en implementatieplan zijn gepubliceerd op voorstel van een aandeelhouder dat kreeg bijna een jaar geleden 78% van de investeerders op de jaarlijkse bijeenkomst van Microsoft in 2021. Dit meldt Microsoft aandeelhouder Arjuna Capital in een persbericht.

Het voorstel, naar voren gebracht door ESG (environmental, social, governance) investeringsbeheerbedrijf Arjuna Capital, vroeg Microsoft “om een transparantierapport vrij te geven aan aandeelhouders waarin de effectiviteit van het beleid van het bedrijf inzake seksuele intimidatie op de werkplek wordt beoordeeld, inclusief de resultaten van een uitgebreide onafhankelijke audit/ onderzoeken, analyse van beleid en praktijken, en toezeggingen om een veilige, inclusieve werkomgeving te creëren.” Het vroeg verder om de “resultaten van elk onafhankelijk onderzoek naar beschuldigingen op uitvoerend niveau, inclusief recente beschuldigingen van Gates; stappen die zijn genomen (of zouden kunnen worden genomen) om werknemers en leidinggevenden ter verantwoording te roepen; [en het] aantal onderzochte gevallen van seksuele intimidatie en de resolutie.”

"Microsoft heeft een ongekende stap voorwaarts gezet om seksuele intimidatie op de werkvloer effectief aan te pakken", zegt Natasha Lamb, managing partner bij Arjuna Capital. “Het transparantierapport en het implementatieplan zijn een toonaangevend voorbeeld voor bedrijven om te volgen. We leerden van de #MeToo-beweging dat seksuele intimidatie niet langer een onderwerp is dat in de schaduw kan worden gehouden. Het is een materieel bedrijfsrisico dat kan en moet worden aangepakt met transparantie en verantwoordingsplicht.”

Het transparantierapport is opgesteld door onafhankelijk advocatenkantoor ArentFox na een uitgebreide audit. Het ontdekte dat verschillende beleidslijnen van Microsoft inzake seksuele intimidatie "consistent zijn met best practices". Deze omvatten het bieden van verschillende opties voor het melden van intimidatie, het aansprakelijk stellen van managers voor het melden van klachten en het voorkomen van represailles door werknemers. Het rapport identificeerde ook gebieden waarop Microsoft haar beleid zou kunnen verbeteren of verbeteren, waaronder het duidelijk definiëren van seksuele intimidatie en discriminatie in haar beleid, het toevoegen van details over het onderzoeksproces en mogelijke onderzoeksresultaten zodat werknemers beter geïnformeerd zijn, het verbeteren van de beoordeling van de onderzoekservaringen van werknemers, en tot stand brengen van geloofwaardige transparantie rond herstel.

Met name het rapport gaat slechts kort in op het Bill Gates-onderzoek, biedt weinig tot geen nieuwe informatie en citeert privacykwesties vanwege dit gebrek aan transparantie. Het implementatieplan met betrekking tot "Leadership Accountability" verbindt er zich echter toe dat Microsoft "veranderingen zal doorvoeren om te benadrukken dat senior leiders verantwoordelijk zullen blijven worden gehouden voor onderbouwde beleidsschendingen en gedragsproblemen ... [zal] eerder uitdagingen en trends identificeren voor gebruik door de corporate Senior Leiderschapsteam in discussies over talent, cultuur en acceptabel leiderschapsgedrag..., [en] zal een nieuw functieoverschrijdend proces ontwikkelen voor disciplinaire besluitvorming in onderzoeken waarbij senior leiders betrokken zijn.”

In het implementatieplan heeft Microsoft zich ertoe verbonden verschillende van de aanbevelingen van ArentFox op te volgen. Volgende stappen zijn onder meer het versterken van intern beleid en praktijken rond intimidatie en discriminatie, het verbeteren van onderzoeken en de ervaring van werknemers met onderzoeken, het vergroten van de transparantie en verantwoordingsplicht van onderzoeken, het vergroten van de genderdiversiteit in leidinggevende functies en het verbeteren van gegevens en systemen die het beheer van klachten over seksuele intimidatie ondersteunen. Microsoft "zal met name beginnen met jaarlijkse openbare rapportage ... van ... beleid inzake seksuele intimidatie en discriminatie op grond van geslacht, inclusief het totale aantal gemelde zorgen over seksuele intimidatie, het percentage daarvan dat is onderbouwd en de soorten corrigerende maatregelen die zijn genomen." Microsoft is van plan alle aanbevelingen tegen het einde van FY2023 te implementeren, aldus Arjuna Capital.

Arjuna diende het aandeelhoudersvoorstel in en vroeg om meer transparantie over hoe het bedrijf omgaat met beschuldigingen van seksuele intimidatie nadat er veel publiciteit was gemaakt voor beschuldigingen van seksuele intimidatie tegen voormalig CEO, voorzitter en oprichter Bill Gates. Bovendien wakkerde een Business Insider-artikel uit mei 2022 de speculatie over seksuele intimidatie op de werkplek weer aan nadat leidinggevenden naar verluidt waren beschermd tegen disciplinaire maatregelen wegens seksuele intimidatie vanwege hun leiderschapsstatus binnen het bedrijf zo meldt Arjuna Capital.

Het risico dat problemen met seksuele intimidatie op het werk niet worden opgelost, is aanzienlijk, omdat het het vertrouwen van werknemers in het proces kan verminderen en een cultuur van intimidatie en discriminatie kan voortzetten, waardoor het vermogen van bedrijven om divers talent te behouden en aan te werven wordt aangetast. Verschillende bedrijven, waaronder Google en 21st Century Fox, hebben honderden miljoenen dollars toegezegd om rechtszaken van aandeelhouders te schikken wegens vermeend wanbeheer van seksueel wangedrag. Andere bedrijven zoals Wynn Resorts hebben de marktkapitalisatie aanzienlijk zien dalen na beschuldigingen van seksuele intimidatie, aldus Arjuna Capital.

Arjuna Capital is een duurzame en impactvolle investeringsmaatschappij die samenwerkt met vermogende particulieren, families en instellingen om hun vermogen te beleggen met een lens voor risico's en kansen op het gebied van milieu, maatschappij en bestuur (ESG). Natasha Lamb en Arjuna Capital zijn erkend voor het gebruik van resoluties van aandeelhouders om gelijke beloning op basis van geslacht en ras te bevorderen in de technologie-, bank- en detailhandelsector. Lamb werd genoemd op de "Bloomberg 50"-lijst van influencers die in 2017 het wereldwijde bedrijfsleven bepaalden. Ga voor meer informatie naar www.Arjuna-Capital.com.

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!