Wouter Hoeffnagel - 19 januari 2023

Microsoft bevestigt schrappen van tienduizend banen

Microsoft bevestigt schrappen van tienduizend banen image

Microsoft bevestigt een omvangrijke reorganisatie door te voeren waarbij dit jaar zo'n 10.000 banen verloren gaan. De reorganisatie is een reactie op de steeds somberdere vooruitzichten voor de techsector, die vooral grote spelers lijkt te raken. Er wordt onder andere gesneden bij HoloLens, Advertising en de Marketing onderdelen. Ruim 800 mensen worden ontslagen in de staat Washington waar Microsoft zijn hoofdkantoor heeft staan.

Het Britse Sky News eerder gisteren al dat zo'n 5% van de banen op de tocht staan bij Microsoft. Het Amerikaanse techbedrijf bevestigt de ontslagronde nu. Microsoft stelt dat veel klanten terughoudend worden met het oog op de recessie die delen van de wereld plaagt. Microsoft sluit in het tweede kwartaal een lening van 1,2 miljard dollar af, en verwacht dat de winst per aandeel hierdoor met 12% daalt.

Vertraging

Microsoft-topman Satya Nadella sprak onlangs in een interview op het World Economic Forum in Davos eveneens over de techsector. Nadella verwacht dat de sector de komende tijd een vertraging doormaakt en bedrijven onder druk komen te staan. Dit dwingt het volgens de Microsoft-topman tot aanpassingen.


Microsoft is niet het enige techbedrijf dat reorganiseert. Eerder kondigde ook partijen als Amazon, Meta en Salesforce ontslagrondes aan, waarbij duizenden banen verloren gaan. De stijgende inflatie met stijgende rentetarieven is mede een oorzaak in het banenverlies.

Nadella meldt verder een online post dat gericht is aan werknemers dat hoewel Microsoft mensen ontslaat ook doorgaat met het werven van nieuwe mensen voor belangrijke strategische onderdelen:

We leven in tijden van ingrijpende veranderingen, en tijdens mijn ontmoetingen met klanten en partners zijn een paar dingen duidelijk. Ten eerste zagen we dat klanten tijdens de pandemie hun digitale uitgaven versnelden, en nu zien we dat ze hun digitale uitgaven optimaliseren om meer te doen met minder. We zien ook dat organisaties in elke branche en regio voorzichtig zijn, aangezien sommige delen van de wereld in een recessie verkeren en andere delen anticiperen op een recessie. Tegelijkertijd wordt de volgende grote computergolf geboren met vooruitgang in AI, terwijl we 's werelds meest geavanceerde modellen in een nieuw computerplatform veranderen.

Dit is de context waarin we als bedrijf ernaar moeten streven om doorlopend resultaten te boeken en tegelijkertijd te investeren in onze kansen op lange termijn. Ik heb er alle vertrouwen in dat Microsoft hier sterker en competitiever uit zal komen, maar het vereist dat we actie ondernemen op basis van drie prioriteiten.

Eerst zullen we onze kostenstructuur afstemmen op onze inkomsten en waar we de vraag van klanten zien. Vandaag voeren we wijzigingen door die zullen resulteren in een vermindering van ons totale personeelsbestand met 10.000 banen tot het einde van FY23 Q3. Dit vertegenwoordigt minder dan 5 procent van ons totale personeelsbestand, met enkele meldingen die vandaag plaatsvinden. Het is belangrijk op te merken dat hoewel we op sommige gebieden functies schrappen, we doorgaan met het aannemen van mensen op belangrijke strategische gebieden. We weten dat dit een uitdagende tijd is voor elke getroffen persoon. Het senior leiderschapsteam en ik zijn vastbesloten dat we dit proces tijdens het doorlopen van dit proces op de meest doordachte en transparante manier zullen doen.

Ten tweede zullen we blijven investeren in strategische gebieden voor onze toekomst, wat betekent dat we zowel ons kapitaal als ons talent toewijzen aan gebieden van langdurige groei en concurrentievermogen op de lange termijn voor het bedrijf, terwijl we andere gebieden desinvesteren. Dit zijn het soort moeilijke keuzes die we in onze 47-jarige geschiedenis hebben gemaakt om een consequent bedrijf in deze branche te blijven dat meedogenloos is voor iedereen die zich niet aanpast aan platformverschuivingen. Als zodanig nemen we in het tweede kwartaal een bedrag van $ 1,2 miljard in verband met ontslagkosten, wijzigingen in ons hardwareportfolio en de kosten van huurconsolidatie naarmate we een hogere dichtheid creëren in onze werkruimten.

En ten derde zullen we onze mensen met waardigheid en respect behandelen en transparant handelen. Deze beslissingen zijn moeilijk, maar noodzakelijk. Ze zijn vooral moeilijk omdat ze van invloed zijn op mensen en het leven van mensen – onze collega's en vrienden. We doen er alles aan om ervoor te zorgen dat al degenen van wie de functie wordt geëlimineerd, onze volledige steun krijgen tijdens deze overgangen. Werknemers die in aanmerking komen voor een Amerikaanse uitkering, zullen een verscheidenheid aan voordelen ontvangen, waaronder ontslagvergoedingen die boven de marktprijs liggen, doorlopende ziektekostenverzekering gedurende zes maanden, doorlopende toekenning van aandelen gedurende zes maanden, loopbaantransitiediensten en een opzegtermijn van 60 dagen voorafgaand aan beëindiging, ongeacht of een dergelijke kennisgeving wettelijk vereist is. Voordelen voor werknemers buiten de VS zullen in overeenstemming zijn met de arbeidswetgeving in elk land.

Als ik aan dit moment denk, het begin van 2023, is het showtime – voor onze branche en voor Microsoft. Als bedrijf moet ons succes afgestemd zijn op het succes van de wereld. Dat betekent dat ieder van ons en elk team in het hele bedrijf de lat hoger moet leggen en beter moet presteren dan de concurrentie om zinvolle innovatie te leveren waar klanten, gemeenschappen en landen echt van kunnen profiteren. Als we dit waarmaken, zullen we er sterker uit komen en tot ver in de toekomst gedijen; zo simpel is het.

Ik wil mijn diepste dank betuigen aan iedereen die tot nu toe heeft bijgedragen aan Microsoft en aan iedereen die zal blijven bijdragen terwijl we onze weg voorwaarts uitstippelen. Bedankt voor de focus, toewijding en veerkracht die je elke dag aan de dag legt voor Microsoft en onze klanten en partners.

Trend Micro BW BN week 10-11-13-14-2024 Leanix BW 19 febr tm 17 maart 2024
Trend Micro BW BN week 10-11-13-14-2024

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!