Martijn Kregting - 12 april 2023

Axis-camera helpt bij beheer op afstand van poolonderzoeksstation

Axis Communications heeft in november 2022 een nieuwe camera aan de International Polar Foundation geschonken. De Axis Q6125 PTZ is geïnstalleerd in ’s werelds eerste en enige uitstootvrije poolonderzoeksstation: het Princess Elisabeth Antarctica. Het station onderzoekt de klimaatverandering op aarde. Axis heeft de camera aan de foundation gegeven als onderdeel van het Social Corporate Responsibility Initiative.

Axis-camera helpt bij beheer op afstand van poolonderzoeksstation image

Het onderzoeksstation is vier van de twaalf maanden per jaar bemand. Alle andere maanden is het donker op de zuidpool en wordt er niet genoeg energie opgewekt door de zonnepanelen om het onderzoeksstation voortdurend draaiende te houden – dit is ook niet nodig. Het station wordt namelijk volledig op afstand beheerd. Met de camera van Axis is het mogelijk om de onderzoeks-unit (waar al de onderzoeksapparatuur staat), de windmolens en het station zelf goed in de gaten te houden.

Beheer op afstand

“De camera speelt een belangrijke rol om het station op afstand te kunnen beheren”, zegt Johnny Gaelens, CTO van het afgelopen seizoen voor de International Polar Foundation. “De negen windmolens die we bij het station hebben, zorgen ervoor dat alle onderzoeksapparatuur in de unit blijft draaien. Met de Axis-camera kunnen we vanuit huis zien of alle apparatuur goed werkt en ingrijpen als dat nodig is. We houden hiermee de unit met alle apparatuur in de gaten, maar we letten ook op sneeuwophoping of eventuele schade aan de gebouwen na een heftige storm.”

Als het station onbemand is, wordt de camera gebruikt voor informatievoorziening: over het station zelf, maar ook over de weeromstandigheden. De informatie wordt doorgestuurd naar omliggende stations en meteorologen, om zo het weer in de regio te kunnen voorspellen. De camera deelt drie tot zes geautomatiseerde berichten per dag. As het station bemand is, worden er foto’s rondgestuurd om andere Antarctica-stations te helpen met weersvoorspellingen en het plannen en organiseren van vluchten voor onderzoekers en bevoorrading. 

“Deze weerinformatie is essentieel voor luchttransport”, zegt Gaelens. “Het kan levens redden. Piloten kunnen namelijk rekening houden met de meest actuele weersomstandigheden en eventueel hun reis aanpassen waar nodig.”

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!