Witold Kepinski - 13 april 2023

EU stuurt Broadcom punten van bezwaar rond overname VMware

De Europese Commissie heeft Broadcom op de hoogte gebracht van haar voorlopige standpunt dat de voorgenomen overname van VMware de concurrentie kan beperken op de markt voor bepaalde hardwarecomponenten die samenwerken met de virtualisatiesoftware van VMware.

EU stuurt Broadcom punten van bezwaar rond overname VMware image


Broadcom is een hardwarebedrijf dat onder andere Network Interface Cards ('NIC's'), Fibre Channel Host-Bus Adapters ('FC HBA's') en opslagadapters aanbiedt. Broadcom is wereldwijd de toonaangevende leverancier van dergelijke producten. Het is onlangs begonnen uit te breiden naar softwaremarkten, voornamelijk voor beveiligings- en mainframetoepassingen. 

VMware is de wereldwijd toonaangevende leverancier van software voor servervirtualisatie in on-premises en private cloudomgevingen die samenwerkt met een breed scala aan hardware, waaronder FC HBA's en opslagadapters. De portefeuilles van de bedrijven zijn grotendeels complementair.

De mededeling van punten van bezwaar

In december 2022 opende de Commissie een diepgaand onderzoek om te beoordelen of de overname van VMware door Broadcom de concurrentie op de markt voor de levering vanNIC's, FC HBA's en opslagadapters . Daarnaast maakte de Commissie zich zorgen dat Broadcom: (i) de ontwikkeling van SmartNIC's door andere providers zou belemmeren, en (ii) de virtualisatiesoftware van VMware zou gaan bundelen met zijn eigen software en de virtualisatiesoftware van VMware niet langer als een op zichzelf staand product zou aanbieden.

De Commissie heeft een uitgebreid onderzoek uitgevoerd om inzicht te krijgen in de markt en de mogelijke impact van de deal. Dit onderzoek omvatte onder meer het analyseren van interne documenten die door de partijen zijn verstrekt en het verzamelen van standpunten van servergebruikers en fabrikanten, evenals van leveranciers van virtualisatiesoftware.

Als gevolg van dit diepgaande onderzoek is de Commissie bezorgd dat Broadcom de concurrentie op de wereldmarkten voor de levering van FC HBA's en opslagadapters zou kunnen beperken door de hardware van concurrenten af ​​te schermen door hun toegang tot de servervirtualisatiesoftware van VMware te vertragen of te verslechteren.

Broadcom is de toonaangevende leverancier van FC HBA's en opslagadapters. De markten zijn zeer geconcentreerd . Als de concurrenten van Broadcom worden belemmerd in hun vermogen om op deze markten te concurreren, kan dit weer leiden tot hogere prijzen, lagere kwaliteit en minder innovatie voor zakelijke klanten en uiteindelijk consumenten.

Bedrijven en producten

Broadcom is een in de VS gevestigd hardwarebedrijf dat onder meer actief is in de productie van NIC's, FC HBA's en opslagadapters. NIC's zijn servercomponenten die een interface bieden tussen de server en andere computers en apparatuur op een netwerk. FC HBA's zijn opslagadapters die servers verbinden met opslag buiten de server op een storage-area netwerk met behulp van het Fibre Channel-protocol, meestal via een switch. Opslagadapters verbinden de centrale verwerkingseenheden van servers rechtstreeks met opslag.

VMware is een in de VS gevestigd softwarebedrijf dat voornamelijk virtualisatiesoftware aanbiedt, waarmee IT-operators virtuele versies kunnen maken van computerresources (bijv. hardware, besturingssystemen, opslagapparaten of netwerkresources), ook wel virtuele machines genoemd. Dit stelt IT-organisaties in staat om meer dan één virtueel systeem – en meerdere besturingssystemen en applicaties – tegelijkertijd op één server te laten draaien.

Achtergrond

Een mededeling van punten van bezwaar is een formele stap in een onderzoek, waarbij de Commissie de betrokken ondernemingen schriftelijk in kennis stelt van de tegen hen ingebrachte bezwaren. Het versturen van een mededeling van punten van bezwaar loopt niet vooruit op de uitkomst van het onderzoek. Broadcom heeft nu de gelegenheid om te reageren op de mededeling van punten van bezwaar van de Commissie, het dossier van de Commissie te raadplegen en om een ​​hoorzitting te verzoeken.

De transactie is op 15 november 2022 bij de Commissie aangemeld. De Commissie heeft op 20 december 2022 een diepgaand onderzoek geopend en heeft nu tot 21 juni 2023 de tijd om een ​​definitief besluit te nemen.

De Commissie heeft de taak om fusies en overnames te beoordelen waarbij ondernemingen betrokken zijn met een omzet boven bepaalde drempels (zie artikel 1 van de concentratieverordening ) en om concentraties te voorkomen die de daadwerkelijke mededinging in de Europese Economische Ruimte of een substantieel deel daarvan aanzienlijk zouden belemmeren.

Als onderdeel van een algemene inspanning om de transparantie te vergroten en onze communicatie over de meest complexe onderzoeken te verbeteren, heeft de Commissie het besluit genomen om persberichten te publiceren na de publicatie van een mededeling van punten van bezwaar in een fase II-fusieprocedure. De Commissie is van mening dat het uitbrengen van een persbericht in dit stadium van een fase II-procedure toegevoegde waarde biedt en de status van de zaak voor het publiek verduidelijkt.

De overgrote meerderheid van de aangemelde fusies levert geen mededingingsproblemen op en wordt na een routineonderzoek goedgekeurd. Vanaf het moment dat een transactie is aangemeld, heeft de Commissie over het algemeen 25 werkdagen om te beslissen of ze goedkeuring verleent (fase I) of een diepgaand onderzoek start (fase II).

Naast de huidige transactie zijn er momenteel acht lopende Fase II-fusieonderzoeken: (i) de voorgenomen overname van OMV Slovenija door MOL ; (ii) de voorgestelde overname van Alumetal door Hydro ; (iii) de voorgestelde overname van Activision Blizzard door Microsoft ; (iv) de voorgestelde overname van eTraveli door Booking ; (v) de voorgestelde overname van Lagardère door Vivendi , (vi) de voorgestelde overname van Inmarsat door Viasat ; (vii) de voorgenomen overname van Asiana door Korean Air ; en (viii) de voorgestelde transactie Orange en Masmovil .

Meer informatie zal beschikbaar zijn op de concurrentiewebsite van de Commissie , in het openbare zaakregister van de Commissie onder zaaknummer M.10806.

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!