Martijn Kregting - 14 april 2023

AWS lanceert Bedrock-dienst voor eigen AI-technologieën

Amazon Web Services (AWS), de cloud computing-divisie van Amazon.com, heeft een reeks gepatenteerde AI-technologieën uitgebracht. De technologieën zijn bedoeld om andere bedrijven te helpen hun eigen chatbots en diensten voor het genereren van afbeeldingen te ontwikkelen, ondersteund door kunstmatige intelligentie. Dat meldt Reuters.

AWS lanceert Bedrock-dienst voor eigen AI-technologieën image

Microsoft Corp - dat ook OpenAI (ChatGPT) - ondersteunt en Alphabet voegen AI-chatbots toe aan consumentenproducten zoals hun zoekmachines, maar kijken ook naar een andere grote markt: die van de verkoop van onderliggende technologie aan andere bedrijven via hun cloudactiviteiten. AWS voegt zich in dit rijtje, maar kiest daarbij volgens Reuters voor een andere aanpak.

Zelf uniek model maken

Onder de naam Bedrock lanceert AWS een dienst waarmee bedrijven zogeheten basismodellen kunnen aanpassen - de kern-AI-technologieën die toepassingen uitvoeren zoals reageren op vragen met mensachtige tekst of afbeeldingen genereren vanaf een prompt - met hun eigen gegevens om een uniek model te creëren. ChatGPT-maker OpenAI biedt een vergelijkbare service, waarmee klanten de modellen achter ChatGPT kunnen verfijnen om een chatbot op maat te maken.

Via Bedrock kunnen gebruikers Amazon's eigen eigen basismodellen gebruiken - Amazon Titan. Verder biedt de dienst een menu met modellen die andere technologieleveranciers aanbieden. Momenteel zijn dit startups AI21 Labs, Anthropic en Stability AI. Met de Bedrock-service kunnen AWS-klanten de technologie van Amazon en diens partners uitproberen zonder dat ze te maken hebben met de onderliggende datacenterservers die de technologieën aandrijven.

Voldoende capaciteit

Dat levert slechts onnodige complexiteit op vanuit het perspectief van de gebruiker, aldus Vasi Philomin, vice-president van generatieve AI bij AWS, tegenover Reuters. "Achter de schermen kunnen we dat abstraheren." De onderliggende servers zullen een mix gebruiken van Amazon's eigen aangepaste AI-chips en chips van Nvidia, de grootste leverancier van chips voor AI-toepassingen. AWS stelt tot honderdduizenden van de eigen aangepaste chips te kunnen faciliteren, om zo het probleem van processorschaarste in de toeleveringsketen te ondervangen.

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!