Wouter Hoeffnagel - 26 april 2023

ASML investeert honderden miljoenen in onderzoeksfaciliteit op TU/e campus

ASML investeert in een nieuwe onderzoeksfaciliteit op de TU/e campus. De faciliteit krijgt onder meer een cleanroom en creëert ruimte voor meer dan 500 onderzoekers. ASML investeert honderden miljoenen in de locatie.

ASML investeert honderden miljoenen in onderzoeksfaciliteit op TU/e campus image

De twee partijen tekenen een overeenkomst voor de ontwikkeling van een strategische roadmap met een looptijd van tien jaar op het gebied van plasmafysica, kunstmatige intelligentie, mechatronica en lithografie voor halfgeleiders.

Internationaal wetenschappelijk toptalent aantrekken

De nieuwe locatie biedt op jaarbasis ruimte aan tot 40 studenten, waarvoor TU/e internationaal wetenschappelijk toptalent wil aantrekken. ASML stelt technici beschikbaar die als 'hybride docenten' aan de slag gaan. Ook wil ASML het aantal stageplekken vergroten.

Onderdeel van de samenwerking is dus ook de realisatie van een nieuwe onderzoeksfaciliteit. De realisatie van deze locatie moet in 2025 zijn afgerond. ASML en TU/e werken al langer samen; de bouw is onderdeel van deze bredere samenwerking. De onderzoeksfaciliteit krijgt ook gedeelde werkplekken, vergaderruimte, onderzoekslaboratoria en een cleanroom faciliteit. Deze cleanroom omvat ook analytische en prodiuctieapparatuur, die ook beschikbaar is voor de TU/e, andere onderzoekscentra en industriële partners. Een deel van de cleanroom is exclusief voor de TU/e gereserveerd en gericht op fundamenteel onderzoek rondom fotonica, kwantumcomputing, nanomaterialen en chipproductie.

Nutanix BW start 6 mei - 20 mei
Nutanix BN start 6 mei - 20 mei

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!