Wouter Hoeffnagel - 04 mei 2023

Europees consortium wil meedoen aan aanbesteding voor Iris²-constellatie

Een groep Europese spelers uit de ruimtevaart- en telecomsector willen samen een gooi doen naar de aanbesteding van de EU voor ontwikkeling van de Iris²-constellatie van beveiligde communicatiesatellieten. Zij richten hiervoor een consortium op.

Europees consortium wil meedoen aan aanbesteding voor Iris²-constellatie  image

Satellietfabrikanten Airbus en Thales Alenia Space en exploitanten Eutelsat, Hispasat en SES leiden het consortium, waaronder ook Deutsche Telekom, OHB, Orange, Hisdesat, Telesapzio en Thales deelnemen. De partijen willen daarnaast start-ups, mkb'ers en middelgrote bedrijven stimuleren zich bij het consortium aan te sluiten.

Iris² is een netwerk van multi-orbitale satellieten, die in verschillende banen rond de aarde worden gebracht. De satellieten moeten tussen 2025 en 2027 gelanceerd worden. Op termijn moet het netwerk beveiligde verbindingen opleveren. Deze zijn voornamelijk gericht op defensie, maar kunnen ook uitkomst bieden indien infrastructuur op aarde door bijvoorbeeld cyberdreigingen onbeschikbaar zijn. De kosten van het projecten bedragen naar schatting zo'n 6 miljard euro, waarvan een flink deel bij particuliere beleggers wordt opgehaald.

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!