Redactie - 26 januari 2013

Android malware groeit vijf keer zo snel als Windows-malware


Cybercriminelen richten zich niet alleen op de PC, maar zetten nieuwe aanvallen in op Android, social media en Mac OS X. Dat blijkt uit het jaarlijkse Security Roundup Report en het Mobile Threat and Security Roundup Report 2012 van Trend Micro, specialist op het gebied van virtualisatie- en cloudbeveiliging. 

Post_PC
Malware gericht op Android groeit op dit moment bijna vijf keer zo snel als malware voor Windows en Trend Micro verwacht dat het aantal mobiele bedreigingen in 2013 één miljoen zal overstijgen. Geavanceerde bedreigingen in post-PC tijdperk Trend Micro's jaarlijkse Security Roundup rapport laat zien dat het grootste deel van de voorspellingen voor 2012 is uitgekomen. 2012 kan worden samengevat als het jaar waarin bedreigingen de start van het post-PC tijdperk hebben ingeluid. Bedreigingen gaan nu verder dan de desktop-omgeving.

Wat post-PC bedreigingen en de verfijning en het richten van aanvallen betreft, pakte 2012 uit zoals Raimund Genes (foto), CTO van Trend Micro, eerder voorspelde in de 12 Security Predictions for 2012. Zijn verwachting: "Onze hoop dat de nieuwe besturingssytemen de wereld veiliger zullen maken, bleek niet terecht", bleek ook juist. "De post-PC periode is aangebroken en het lijkt nu al een gevaarlijker tijdperk met nog grotere risico's", aldus Genes.

Russisch

In 2012 zijn er 350.000 bedreigingen voor Android gedetecteerd. Malware voor Android groeit bijna vijf keer sneller dan malware voor de PC. Android-malware heeft in 3 jaar bereikt, waar PC-malware 14 jaar over heeft gedaan. Engels en Russisch staan bovenaan in top 10 van spam-talen. India voert de top 10 aan van landen die het meeste spam versturen. Sociale media blijven groeien als platformen waar cybercriminelen zich op richten. Gebruikers brengen zichzelf in gevaar door teveel informatie te delen en de legitieme diensten van deze platformen worden gebruikt om cybercriminele activiteiten te ondersteunen.

STUXNET
Bedrijven en organisaties hebben steeds meer last van datalekken en gerichte aanvallen. Bij één enkel incident, het Global Payments datalek, zijn de kosten 94 miljoen dollar en dit blijft stijgen. Gerichte aanvallen worden geholpen door de "children of STUXNET". Dit zijn aanvalcodes en -kits zoals Flame, Duqu en Gauss die zijn afgeleid van de STUXNET-aanval drie jaar geleden.2012 was tevens het jaar van de Advanced Persistent Threats (APT's) zoals Luckycat, Taidoor en IXESHE.Aanvallers gebruiken bij voorkeur professionelere software-ontwikkelingsmethodes in plaats van nieuwe aanvallen te introduceren. De Blackhole Exploit Kit (BHEK), Automatic Transfer Systems (ATSs) en Ransomware zijn allemaal verfijnd en verbeterd met nieuwe functies.

Privacy
Mobiele bedreigingen Android Malware heeft in 3 jaar bereikt, waar PC-bedreigingen 14 jaar over hebben gedaan, aldus het growing mobile-threat environment rapport. Slechts 20 procent van de Android-gebruikers maakt gebruik van een beveiligingsapp. Dit is risicovol aangezien er aan het einde van 2012 350.000 bedreigingen waren op dit relatief nieuwe platform. Trend Micro voorspelt dat het aantal Android-bedreigingen in 2013 zal stijgen tot 1 miljoen. Agressieve adware in mobiele apparaten en datalekken blijven niet langer beperkt tot kwaadaardige apps omdat zelfs populaire en legitieme apps gegevens onthullen.Nigeria staat bovenaan in de top 10 van landen met het grootste risico op het downloaden van kwaadaardige apps. India staat op de eerste plaats in de top 10 van landen van privacy blootstelling. Thaise telefoons hebben het meest last van apps die de batterij uitputten.

Downloads:  Annual Security Roundup aen Mobile Threat and Security Roundup

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!