Wouter Hoeffnagel - 10 mei 2023

OM: Hoeveelheid cybercrime (tijdelijk) gestabiliseerd

Online criminaliteit is de afgelopen twee jaar gestabiliseerd en zelfs iets gedaald. Over de afgelopen vijf jaar is echter een sterke stijging zichtbaar, blijkt uit cijfers van het Openbaar Ministerie. Naar verwachting zet deze stijging door de toenemende digitalisering de komende jaren door.

OM: Hoeveelheid cybercrime (tijdelijk) gestabiliseerd image

Bijna 2,5 miljoen zijn volgens cijfers van het CBS in 2021 slachtoffer geworden van cybercriminaliteit. In veel gevallen zijn aanvallen het werk van criminele samenwerkingsverbanden, meldt het OM. Ook is zichtbaar dat cybercrime zich in toenemende mate vermengd met traditionele criminaliteit. Zo worden bij cybercriminelen regelmatig wapens aangetroffen. Ook weten criminele en statelijke actoren elkaar te vinden. Het OM kondigt aan de komende jaren te blijven investeren in de aanpak van online criminaliteit.

Uit het jaarverslag van het OM blijkt dat het aantal bij de politie bekende gevallen van cybercrime in 2020 met 132 procent is gestegen ten opzichte van een jaar eerder. In 2021 was een stijging van 33 procent zichtbaar. In 2022 stabiliseerde het aantal politie-registraties omtrent cybercrime nagenoeg op dit niveau. In dat jaar ging het om 14.200 gevallen.

Datacollectief BW 13-05-2024 tm 03-06-2024 Nutanix BW start 6 mei - 20 mei
CompTIA Community Benelux BN 7-31 mei

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!