Wouter Hoeffnagel - 17 mei 2023

Europese Commissie start onderzoek naar Microsoft Azure

De Europese Commissie start opnieuw een onderzoek naar Microsoft. Ditmaal wil de Europese Commissie in kaart brengen in hoeverre Microsoft met zijn Azure Cloud Service de Europese antimededingingswetgeving overtreedt.

Europese Commissie start onderzoek naar Microsoft Azure image

Klanten en een aantal concurrenten zijn door de Europese Commissie om informatie gevraagd over Microsoft Azure. De commissie wil onder meer weten over het mogelijke gebruik van gevoelige informatie uit commerciële overeenkomsten die partijen aangaan met concurrenten. Het wil onder meer weten of Microsoft deze informatie gebruikt om contracten binnen te slepen.

Het onderzoek lijkt hiermee op een Europees onderzoek naar Amazon. Dit onderwerp draait om het gebruik van informatie en data van derde partijen die op zijn e-commerceplatform producten verhandelen. De Europese Commissie onderzoekt of Amazon informatie van deze handelaren gebruikt om eigen concurrerende producten te ontwikkelen en introduceren.

'Meerdere klachten ontvangen'

Een woordvoerder van de Europese Unie (EU) meldt aan The Register dat de Europese Commissie meerdere klachten over Microsoft heeft ontvangen, onder meer in relatie met Azure.

In de EU lopen meerdere onderzoeken naar Microsoft. Zo doet de Europese Commissie ook onderzoek naar het bundelen van Teams met Office 365, het koppelen van OneDrive aan Windows en de softwarelicenties die Microsoft hanteert in de cloud.

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!