Martijn Kregting - 24 mei 2023

Lenovo ziet jaar- en kwartaalomzet fors dalen

Lenovo Group heeft een jaaromzet van gerealiseerd van 62 miljard dollar (-14%), bij een netto-inkomen van 1,6 miljard dollar (1,9 miljard dollar op een niet-Hong Kong Financial Reporting Standards (HKFRS) basis). De winstgevendheid was volgens het concern stabiel met zowel de hoogste brutomarge als de hoogste operationele marge in 18 jaar en de niet-HKFRS-nettomarge vlak van jaar tot jaar.

Lenovo ziet jaar- en kwartaalomzet fors dalen image

Over het eerste kwartaal van 2023 zag Lenovo de omzet met 24 procent dalen naar 12,63 miljard dollar, vooral als gevolg van tegenvallende pc-verkopen. Het gaat om het derde kwartaal van dalende pc-afzetten, vooral doordat de verkopen na de boost door de coronapandemie inzakten vanaf 2022.

Omzet groei niet-pc divisies

Terwijl de omzet van de groep werd beïnvloed door de terugloop op de devices-markt (zoals laptops en tablets), bereikten de omzet van niet-pc-divisies een hoogtepunt in het fiscale jaar, aangewakkerd door Lenovo's gediversifieerde groeimotoren van Solutions and Services Group (SSG) en Infrastructure Solutions Group (ISG). Zij hadden een omzetgroei van respectievelijk 6,7 miljard dollar (+22%) en 9,8 miljard dollar (37% jaar-op-jaar).

Na een jaar van industriële en wereldwijde onzekerheden ziet Lenovo positieve tekenen van stabilisatie van de markt. De onderneming verwacht dat de volledige markt voor pc's en slimme devicesin de tweede helft van 2023 weer op jaarbasis zal groeien, en dat de markt voor IT-services relatief sterk zal blijven groeien. Samen zullen deze twee elementen voor gematigde groei van de totale IT-markt in 2023 zorgen. Op de middellange tot lange termijn zal de digitale en intelligente transformatie blijven versnellen, wat zal leiden tot een groot groeipotentieel voor cloud- en computerinfrastructuur.

Sterke kaspositie

De kaspositie van Lenovo blijft sterk en de cashconversiecyclus is verder verbeterd. Dankzij deze gezonde liquiditeit kan de onderneming blijven investeren in R&D rond 'Nieuwe IT' (client, edge, cloud, netwerk en intelligentie) om zijn toekomstige kerncompetenties op te bouwen. Het afgelopen jaar verhoogde Lenovo zijn investeringen in R&D voor het hele jaar tot 2,2 miljard dollar, een stijging van 6 procent op jaarbasis.

In het vierde kwartaal boekte Lenovo eenmalige herstructurering- en andere lasten ter waarde van 249 miljoen dollar, naast diverse andere acties, om ongeveer US 850 miljoen dollar aan jaarlijkse run-rate kostenbesparingen te realiseren. Dit hielp om een solide basis te leggen voor de activiteiten van Lenovo in een uitdagende markt en deze voor toekomstige groei te positioneren.

SentinelOne bannercampagne BW 04-09-2023 tm 31-01-2024 Simac BW vierkant week 50 tm 52-2023
Schneider Electric BN start week 27 tm week 29

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!