Europese Commissie noemt verbod op Huawei en ZTE in 5G-netwerken gerechtvaardigd
Het besluit van sommige EU-lidstaten om Huawei en ZTE te weren uit 5G-netwerken is gerechtvaardigd en in lijn met de richtlijnen. Dit stelt de Europese Commissie in een nieuwe document dat online is verschenen. Beide bedrijven leveren een 'aanzienlijk hoger risico' op dan andere 5G-leveranciers.

Het gaat om een tweede voortgangsrapport over de implementatie van de EU Toolbox voor 5G cybersecurity. In het rapport meldt de Europese Commissie dat 24 EU-lidstaten maatregelen hebben genomen die de nationale autoriteiten mogelijkheden geven voor het beoordelen van toeleveranciers en opleggen van beperkingen op dit vlak. Tien EU-lidstaten hebben in de praktijk daadwerkelijk beperkingen opgelegd aan leveranciers. Drie lidstaten werken aan het implementeren van nationale wetgeving op dit vlak.
EU-lidstaten moeten toolbox zonder vertraging implementeren
De Europese Commissie wijst op het belang van connectiviteitsinfrastructuur voor de digitale economie en de afhankelijkheid van veel kritieke diensten van 5G-netwerken. De commissie roept EU-lidstaten daarom op de EU Toolbox voor 5G cybersecurity zonder verdere vertraging te implementeren
Ook onderstreept de Europese Commissie zijn zorgen over de risico's die bepaalde leveranciers van mobiele telecomapparatuur opleveren voor de veiligheid van de EU. Het noemt daarbij Huawei en ZTE bij naam en stelt dat een verbod op het gebruik van apparatuur van beide partijen in 5G-netwerken die sommige EU-lidstaten hebben ingevoerd gerechtvaardigd zijn en in lijn met de toolbox. "In lijn met dergelijke besluiten en op basis van een brede reeks beschikbare informatie is de Commissie van mening dat Huawei en ZTE een materiaal hoger risico opleveren dan andere 5G-leveranciers", schrijft de Europese Commissie in een persbericht.
De Europese Commissie neemt zelf ook maatregelen tegen het gebruik van apparatuur van Huawei en ZTE. "De Commissie neemt maatregelen om de blootstelling te voorkomen van zijn zakelijke communicatie naar mobiele netwerken die Huawei en ZTE gebruiken als toeleveranciers", schrijft de Europese Commissie. Ook wil het samenwerken met EU-lidstaten en telecomoperators om zeker te stellen dat deze leveranciers in toenemende mate worden uitgefaseerd uit bestaande connectiviteitsdiensten op locaties van de Europese Commissie.
Ook van invloed op Europese financiering
Ook wil de Europese Commissie dit besluit laten terugkomen in relevante EU-financieringsprogramma's en -instrumenten. Vermoedelijk betekent dit in de praktijk dat de Europese Commissie geen financiering meer wil verstrekken aan connectiviteitsproducten waarbij gebruik wordt gemaakt van 5G-apparatuur van de twee Chinese partijen.
Meer informatie is hier beschikbaar.