Floris Hulshoff Pol - 05 juli 2023

SAP wil zijn partners nog beter helpen bij de adoptie van GROW with SAP

Begin dit jaar lanceerde SAP GROW with SAP om middelgrote bedrijven te helpen makkelijker naar de publieke cloudversie van S/4HANA over te stappen. Dutch IT Media sprak met President and Chief Product Officer, Cloud ERP Jan Gilg (foto) van SAP over dit programma voor middelgrote bedrijven, welke rol partners hierbij spelen en waarom deze publieke cloudversie de toekomst is.

SAP wil zijn partners nog beter helpen bij de adoptie van GROW with SAP image

In maart van dit jaar lanceerde SAP zijn programma GROW with SAP. Met dit door SAP geïnitieerde programma kunnen middelgrote bedrijven makkelijker overstappen naar zijn cloudgebaseerde ERP-oplossing SAP S/4HANA.

Meer concreet gaat het hierbij om een overstap naar de public cloudeditie van SAP S/4HANA. Dit in tegenstelling tot het op de grootzakelijke markt gerichte RISE with SAP, wat, naast andere diensten en technologie, zowel een private als publieke cloudeditie heeft voor de ERP-software.

GROW with SAP biedt naast een publieke cloudeditie ook de onderliggende functionaliteit van SAP’s Business Technology (BTP)-platform, voorgeconfigureerde en industriespecifieke best practices en processen. Daarnaast omvat het programma diverse adoptie- en acceleratiediensten en toegang tot de SAP Community.

Grote potentie voor middelgrote markt

“De introductie van GROW with SAP is een grote aankondiging voor ons geweest afgelopen maart”, zegt Jan Gilg in gesprek met Dutch IT Media tijdens het recente SAP Sapphire 2023 in Barcelona. “In de eerste plaats vanwege de grotere aandacht die wij weer aan middelgrote bedrijven willen geven. Zeker op het terrein van ERP hebben we daar in mij ogen de laatste jaren weinig aandacht aan besteed.”

“Dit marktsegment is voor ons interessant omdat er veel groei inzit. Vooral als het gaat om de publieke cloudversie van SAP S/4HANA verder in de markt te zetten. We zien na de introductie van RISE dat veel van de (grootzakelijke) klanten kiezen voor de private cloudoptie. De groei zit volgens ons dus in de publieke versie. Vandaar dat we GROW with SAP hebben geïntroduceerd als een speciale optie voor middelgrote bedrijven van de publieke cloudversie van ons ERP-product.”

Betere time to value

“Een andere reden om GROW with SAP in de markt te zetten, is wat wij ‘time to value’ noemen. Want dit is het belangrijkste waar bedrijven naar kijken als het om cloudopties gaat. Vooral als het gaat om de implementatieduur. Met het programma scoren we nu veel beter. Binnen 28 dagen kunnen klanten met de publieke cloudversie van onze ERP-oplossing live gaan. In ieder geval met een basisimplementatie. Dit komt vooral doordat we veel best practices gebruiken, waarmee het implementatieproces nog sneller gaat.”

“Als er meer maatwerk is of andere (industriespecifieke) uitbreidingen zijn, duurt het langer. Maar ook hiervoor zijn we bezig de implementatietijd -versus de daarbij behorende kosten- te verkorten.”

“Verder kan ik nog aangeven dat we met GROW with SAP het vooral goed doen in de financiële sector en in bepaalde regio’s in de onderwijssector. We willen nu ook meer aandacht voor deze cloudversie geven aan de maakindustrie en vooral fabrikanten die onderdelen maken. In totaal heeft het programma nu ongeveer 700 klanten.”

Rol van partners

Partners spelen in het ecosysteem van GROW with SAP een belangrijke rol, vervolgt de President and Chief Product Officer Cloud ERP. “We werken heel nauw met onze partners samen. We zien namelijk dat van het volume aan GROW with SAP-implementaties ongeveer 70 procent uit het partnerecosysteem afkomstig is.”

“Voor het kunnen uitvoeren van deze (snelle) implementaties is het belangrijk dat we ervoor zorgen dat bij partners een flinke groep consultants is staat is deze implementaties goed uit te voeren. Het opzetten van een goede SAP S/4HANA publieke cloudpraktijk neemt immers wat tijd en investeringen in beslag.”

“Daarnaast helpen we hen ook met het resellen van de publieke cloudversie van ons ERP-product. Specifiek voor GROW with SAP hebben we hier nog geen speciale programma’s voor, maar we blijven constant kijken naar de ‘packaging’ van het programma. Bijvoorbeeld door extra industriespecifieke templates mee te leveren waarmee zij aan de slag kunnen. En in de vorm van een fixed-price-oplossing of zelfs als onderdeel van een abonnement.”

Meer investeringen in partnerkanaal

Jan Gilg vervolgt: “Wij zoeken nu hoe wij onze partners nog meer kunnen helpen. Het is wel lastig hoe wij dit precies moeten doen. Aan de ene kant heb je partners die al 10 tot 25 implementatietrajecten hebben gedaan en van zichzelf weten dat zij die snel kunnen doen. Aan de andere kant heb je ook partners die een public cloudimplementatie voor de eerste keer uitvoeren. Of je hebt te maken met consultants die alleen SAP ECC-migraties zijn gewend. Dat is voor ons best moeilijk.”

SAP wil zijn partners actief helpen met het implementeren van GROW with SAP en -indirect- SAP S/4HANA bij hun klanten, geeft de President and Chief Product Officer Cloud ERP aan. “We gaan hen actief trainen en opleiden. Samen met onze partners organiseren we bijvoorbeeld bootcamps om hen blijvend op de hoogte houden van wat er speelt rondom public cloud. Dit omdat wij natuurlijk hiervoor zoveel mogelijkheden leveren. Dit gaan we de komende tijd meer zien.”

Meer waarde met S/4HANA

“Wat betreft public cloud heeft SAP een duidelijke visie”, zegt Gilg. “Voor onze klanten is er nu geen echte reden meer om niet naar SAP S/4HANA over te stappen. Al dan niet via GROW with SAP. We zijn nu actief hiervoor roadmaps aan het ontwikkelen. Klanten en partners kunnen deze inzien via SAP.com.”

“Vooral voor die klanten die hun ERP-omgeving naar de cloud willen brengen en dit via hun hyperscaler willen doen, valt er zeker op prijsgebied veel te winnen. Net als bij RISE with SAP, kopen wij ook voor de ERP-migraties van middelgrote bedrijven bij deze hyperscalers massaal capaciteit in. Daardoor is deze goedkoper dan dat zij die direct afnemen.”

“Ook ondersteunen we hen op het gebied van managed services, dat zit allemaal in het pakket. Wanneer klanten dit met eigen personeel moeten doen, gaat dat behoorlijk in de kosten lopen.”

“Maar het blijft niet alleen bij het kostenaspect. Het is ook belangrijk welke waarde de oplossing zelf – in dit geval S/4HANA- brengt. In deze cloudversie van ons ERP-systeem zit veel meer innovatie dan het oude ECC. Ook zijn er inmiddels goede business cases en zakelijke uitkomsten en goede reference cases voor beschikbaar. En we delen die actief.”

Deadline 2027 niet rigide

“Last, but not least, we laten geen klanten en partners achter in onze cloudstrategie. Hoewel we nu een vaste stip op de horizon hebben voor wanneer klanten het migratietraject van hun oude SAP ERP-omgeving moeten hebben voltooid, 2027, is dit niet rigide. Ik denk dat de laatste langdurige klanten die we hebben dit proces pas in 2030 hebben afgerond”, besluit Jan Gilg zijn visie op GROW with SAP en S4/HANA in het algemeen.

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!