Ron Smeets - 20 juli 2023

Omzet en winst ASML fors in de lift

ASML heeft deze week haar meest recente kwartaalcijfers gepresenteerd. Die waren zo goed dat de Nederlandse maker van chipmachines haar omzetverwachting voor 2023 naar boven bijgesteld heeft. Het bedrijf verwacht dit jaar 30 procent meer omzet te kunnen behalen dan in 2022.

Omzet en winst ASML fors in de lift image

In het tweede kwartaal van dit jaar heeft ASML haar omzet, vergeleken met een jaar eerder, met 1,5 miljard euro zien stijgen naar 6,9 miljard. De omzet lag ook ruim 150 miljoen euro hoger dan in het eerste kwartaal van 2023. De bruto winstmarge kwam uit op meer dan 51 procent. De nettowinst in Q2 bedroeg, net als in het eerste kwartaal van dit jaar, ruim 1,9 miljard euro. Ten opzichte van dezelfde periode in 2022 is dat een stijging van zo'n 35 procent.

Voor het lopende (derde) kwartaal van 2023 verwacht ASML dat de omzet wederom tussen de 6,5 em 7 miljard euro zal uitkomen, met een bruto winstmarge van rond de 50 procent. Voor het hele jaar verwacht ASML nu een omzetstijging van 30 procent, vergeleken met 2022. Enkele maanden geleden lag de verwachte omzetstijging nog op 25 procent.

Minder orders

Hoewel ASML door deze resultaten haar omzetverwachting voor 2023 naar boven heeft kunnen bijstellen, meldt het bedrijf ook dat het momenteel een daling ziet in het aantal nieuwe bestellingen van klanten. In het tweede kwartaal ontving ASML voor 4,5 miljard euro aan bestellingen. Een jaar geleden lag de waarde van de orderportefeuille in het tweede kwartaal nog op 8,4 miljard. CEO Peter Wennink wijt de daling van het aantal nieuwe orders aan het feit dat chipmakers in Azië en de Verenigde Staten nog geen behoefte hebben aan nieuwe productieapparatuur voor de nieuwe fabrieken die op dit moment nog in aanbouw zijn.

"Onze klanten in verschillende marktsegmenten zijn momenteel voorzichtiger vanwege aanhoudende macro-economische onzekerheden en verwachten daarom een later herstel van hun markten. Ook de mate van herstel is nog niet duidelijk", aldus Wennink. ASML heeft op dit moment nog voor 38 miljard aan openstaande, achterstallige, orders in haar portefeuille. Dat is volgens de CEO een prima basis om de onzekere situatie op de chipmarkt het hoofd te kunnen bieden.

De vraag naar EUV-machines blijft onverminderd groot, vooral ook vanuit China. Deze machines mogen nog steeds aan Chinese chipfabrikanten geleverd worden. Voor een van de meest geavanceerde DUV-machines, de TwinScan NXT:2000i, geldt daarentegen sinds september vorig jaar een exportbeperking naar dat land. Volgens topman Wennink heeft de exportbeperking geen invloed op de financiële resultaten van ASML.

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!