Ron Smeets - 20 juli 2023

Leeuwendeel cloudinfrastructuurmarkt in handen van AWS en Azure

AWS en Azure, van Microsoft, zijn volgens Gartner de marktleiders op het gebied van cloudinfrastructuurdiensten. Samen hebben zij bijna twee derde (61,5%) van die markt in handen. De andere grote spelers, zoals Alibaba en Google, volgen op ruime afstand van AWS en Microsoft Azure.

Leeuwendeel cloudinfrastructuurmarkt in handen van AWS en Azure image

In 2022 groeide de omzet van de wereldwijde markt voor cloudinfrastructuurdiensten met ruim een kwart (29,7%) naar zo'n 120 miljard dollar. Dat hebben analisten van Gartner becijferd. De analyses hebben betrekking op de infrastructuur-as-a-service (IaaS)-kant van de openbare cloud, bestaande uit servers, opslag en netwerkbronnen waar organisaties voor betalen om deze diensten te kunnen gebruiken.

61 procent voor AWS en Azure 

De twee grootste spelers op deze markt zijn AWS (Amazon Web Services) en het Azure cloudplatform van Microsoft. Zij hebben respectievelijk 40 en ruim 21 procent van de omzet voor cloudinfrastructuurdiensten in handen. Volgens de analisten van Gartner behaalt AWS hiermee een omzet van 48 miljard dollar en komt de omzet van Azure uit op zo'n 26 miljard.

Twee andere bekende aanbieders van clouddiensten, Alibaba en Google, opereren volgens Gartner op gepaste afstand van AWS en Azure. Het Chinese Alibaba-cloud doet het met bijna 9,3 miljard omzet net iets beter dan de Google cloud die op iets meer dan 9 miljard dollar blijft steken. Google was van de vijf grote providers van clouddiensten wel de aanbieder die met meer dan 40 procent de grootste groei realiseerde. De top 5 van cloudproviders wordt gecompleteerd door Huawei, met een gecijferde omzet van 5,35 miljard dollar. Gezamenlijk hebben de top 5 spelers meer dan 80 procent van de omzet in deze markt in handen.

Groei sterker dan verwacht

Analist Sid Nag stelt dat de IaaS-groei in 2022 sterker was dan verwacht, ondanks de vertraging later in het jaar. De reden hiervoor moet volgen Nog gezocht worden in het feit dat klanten zich concentreerden op het volledig benutten van hun eerder toegezegde capaciteit. "Dit zal naar verwachting doorgaan tot medio 2023 en is een natuurlijk gevolg van de volwassenheid van de markt. We verwachten een versnelling in 2024, omdat er nog ruimte is voor veel extra toekomstige groei", aldus Nag.

De analist verwacht daarnaast dat de opkomst van generatieve AI ook nieuwe kansen biedt voor de aanbieders van cloudinfrastructuurdiensten. "Naarmate ondernemingen generatieve AI integreren in hun technologieportfolio, zullen er nieuwe markten en kansen ontstaan voor cloud-hyperscalers op het gebied van soevereiniteit, ethiek, privacy en duurzaamheid."

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!