Ron Smeets - 24 juli 2023

Amazon gaat nu serieus werk maken van Project Kuiper

Amazon presenteerde Project Kuiper enkele jaren geleden als de grote concurrent van Starlink. Echter, het enige nieuws dat daarna nog regelmatig de telexen haalde, waren berichten over uitstel en vertragingen. Zoals zoveel techbedrijven kampte ook Amazon met de bekende problemen zoals de coronapandemie, chiptekorten, logistieke uitdagingen en de economische onzekerheid naar aanleiding van de oorlog tussen Oekraïne en Rusland. Toch wil Amazon nog altijd werk maken van Project Kuiper.

Amazon gaat nu serieus werk maken van Project Kuiper image

Om ervoor te zorgen dat het satelliet internet systeem van Amazon, Project Kuiper, alsnog van de grond komt, gaat het bedrijf nu een nieuwe fabriek bouwen naast 's werelds meest bekende ruimtevaartbasis: Kennedy Space Center in Florida. In die fabriek, die ruim 9.300 vierkante meter beslaat, wil Amazon dit jaar al de eerste satellieten voor Project Kuiper gaan produceren. Volgend jaar, in 2024 dus, zal de productie verder opgeschaald worden. De eerste satellieten zullen worden ingezet voor de eerste pilots met klanten.

Amazon investeert 120 miljoen in satellietfabriek

Met de bouw van de nieuwe fabriek is een bedrag van 120 miljoen dollar gemoeid. Die investering wordt volledig door Amazon gedragen. In de fabriek zullen in eerste instantie maximaal 50 mensen gaan werken. Amazon stelt dat de nieuwe Project Kuiper fabriek en van cruciaal belang is voor Amazon's inzet om innovatie te stimuleren. In de fabriek worden prototype- en productiesatellieten ontworpen en geproduceerd en voorbereid op commerciële inzet.

De lancering van de satellieten zullen straks uitgevoerd worden vanaf Cape Canaveral dat vlakbij de nieuwe fabriek ligt. Voor die taak heeft Amazon inmiddels al 77 zogenoemde heavy-lift raketten besteld. Die worden voor een groot deel geleverd door Blue Origin (ook van Amazon, red.) en ULA.  "We hebben een ambitieus plan om volgend jaar te beginnen met de grootschalige productielanceringen en vroege klantpilots van Project Kuiper, en deze nieuwe faciliteit zal een cruciale rol spelen om ons te helpen die tijdlijn te halen", aldus Steve Metayer, vice-president van Kuiper Production Operations.

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!