Ron Smeets - 27 juli 2023

Nieuwe X86- en vectorinstructies in toekomstige Intel chips

Intel heeft een tweetal uitbreidingen gepresenteerd voor de architectuur van de x86-instructieset. Een set is bedoeld voor het verbeteren van algemene code. De tweede biedt een gemeenschappelijke vector-instructieset voor toekomstige chips. Intel heeft diverse details van deze nieuwe features op haar developer website gepubliceerd.

Nieuwe X86- en vectorinstructies in toekomstige Intel chips image

De Advanced Performance Extensions (Intel APX) zal de x86-instructieset verder uitbreiden met toegang tot meer registers en andere functies die gericht zijn op het verbeteren van algemene prestaties. Daarnaast beschrijft Intel de Advanced Vector Extensions 10 (Intel AVX10) als een "moderne vector-instructiesetarchitectuur" die door toekomstige Intel-processors moet worden ondersteund.

APX is een grote stap vooruit

Intel noemt de keuze voor APX een een grote stap op weg naar de toekomstige architectuur van haar chips. Kenmerkend en belangrijk is dat hiermee het aantal registers voor algemene doeleinden verdubbeld, van 16 naar 32. Concreet betekent dit volgens Intel dat de compiler in staat zal zijn om meer waarden in registers te bewaren, zodat code die profiteert van APX mogelijk tien procent minder geheugenbelasting en wellicht meer dan 20 procent minder opslagacties nodig heeft dan dezelfde code die is gecompileerd voor de bestaande instructieset.

Dat betekent op haar beurt dan weer dat de CPU dus minder tijd hoeft te besteden aan het verplaatsen van gegevens. Tijd die dan dus besteed kan worden aan berekeningen. Daarnaast versnelt met de nieuwe technologie ook de registertoegang, waardoor ook weer minder stroom verbruikt wordt dan bij complexe laad- en opslagbewerkingen. Volgens Intel kunnen ontwikkelaars profiteren van APX door code opnieuw te compileren en zullen naar verwachting geen wijzigingen in de broncode nodig zijn. Het is op dit moment nog niet bekend wanneer Intel de nieuwe APX instructieset in haar chips gaat implementeren.

AVX 10

AVX10 is volgens Intel de eerste grote update van een nieuwe vectorinstructieset sinds de introductie van AVX-512. Het is bedoeld om een gemeenschappelijke geconvergeerde vectorinstructieset te bieden voor alle Intel-architecturen en zal dus worden ondersteund op alle toekomstige processors, inclusief performance cores (P-cores) en energiezuinige cores (E-cores). AVX10 is gebaseerd op de Intel AVX-512-functieset en ondersteunt alle instructievectorlengtes (128, 256 en 512), evenals scalaire en opmask-instructies. Echter, verwacht wordt dat de 'geconvergeerde' versie van AVX10 - die voor alle Intel-processors gelijk is, een maximale vectorlengte van 256 bits en 32-bits opmaskregisters krijgt.

Het lijkt er echter op dat de "geconvergeerde" versie van AVX10 die gemeenschappelijk zal zijn voor alle Intel-processors een maximale vectorlengte van 256 bits en 32-bits opmaskregisters zal hebben. Dit wordt Intel AVX10/256 genoemd. Bepaalde P-core-processors, voor zware vectorcomputingtoepassingen, behouden de ondersteuning 512-bits vector- en 64-bits opmaskregisters. Dit wordt Intel AVX10/512 genoemd.

BW Dutch IT Partner Day tm 11-06-2024 Nutanix BW start 6 mei - 20 mei
Datacollectief BN 13-05-2024 tm 03-06-2024

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!