Wouter Hoeffnagel - 12 augustus 2023

Upgrades bij AMS-IX zorgen voor 85% stroomreductie

Alle switches in Equinix AM5, een van zijn datacenterlocaties in Amsterdam van AMS-IX, zijn vervangen. Door de upgrades beschikt het platform bij AM5 over meer poortcapaciteit en is het stroomverbruik op die locatie met maar liefst 85% afgenomen.

Upgrades bij AMS-IX zorgen voor 85% stroomreductie image

Sinds vorig jaar gebruikt AMS-IX Juniper als nieuwe switchleverancier en neemt AMS-IX stappen om geleidelijk alle switches van het platform te vervangen voor nieuwere modellen. Het AM5 datacenter van Equinix is de eerste van de zestien locaties van de Internet Exchange waar apparatuur is vernieuwd. Later dit jaar staan Nikhef/ DRT AMS9, Global Switch en de DRT datatower op de planning.

Meer poortcapaciteit en minder energieverbruik

De datacenterlocatie bij Equinix heeft na de migratie meer poortcapaciteit, ondersteunt de 100G LR-1 standaard en beschikt nu ook over 400G poorten. Naast capaciteitsvoordelen, is ook het stroomverbruik van de locatie fors verminderd. Het totale vermogen van de klantswitches bij Equinix AM5 werd door de upgrades teruggebracht van 52,8KWatt naar 8,2KWatt, een daling van 85%.

“Het is altijd lastig om vooraf te bepalen wat voor energiereductie je kan realiseren door introductie van nieuwe technologie, maar dit resultaat was boven verwachting”, aldus Ruben van den Brink, CTO van AMS-IX. “We willen duurzaamheid een prominentere plek geven bij de keuzes die we maken. De industrie kijkt vooral naar wat iets kan, kost en of het veilig is. Duurzaamheid moet ook mee gaan wegen in afwegingen over de groei van de digitale sector.”

De oude MLX-switches die bij Equinix AM5 werden vervangen hebben zo’n twaalf jaar gefunctioneerd. Verwachting is dat de nieuwe Juniper switches een vergelijkbare periode meegaan. AMS-IX wil al zijn locaties ook gaan uitrusten met meetapparatuur zodat duidelijk is hoeveel stroom iedere locatie precies verbruikt. Equinix AM5 is de eerste locatie waar dit is uitgevoerd.

Axians 11-06-2024 tm 18-06-2024 BW V6 Axians 11-06-2024 tm 18-06-2024 BW V5
Axians 11-06-2024 tm 18-06-2024 BN V6

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!