Wouter Hoeffnagel - 14 augustus 2023

Patiëntendossiers van veel huisartsenpraktijken opgeslagen bij commerciële bedrijven

Veel huisartsen blijken patiëntendossiers op te slaan bij commerciële bedrijven. Het systeem waarvan zij gebruik maken stuurt wekelijks een kopie van de dossiers naar zo'n bedrijf.

Patiëntendossiers van veel huisartsenpraktijken opgeslagen bij commerciële bedrijven image

Dit meldt het NRC op basis van eigen onderzoek. Veel huisartsen zijn zich naar verluid niet bewust van het risico dat zij lopen dankzij de werkwijze. Ook stellen artsen in de praktijk geen keuze te hebben, aangezien zij een informatiesysteem moeten gebruiken om met andere instellingen te kunnen samenwerken. Dit vraagt onder meer om gegevensuitwisseling met andere instellingen.

Autoriteit Persoonsgegevens onderzocht eerder softwareleverancier

De Autoriteit Persoonsgegevens onderzocht in 2018 al de werkwijze van Calculus, een van de commerciële partijen die software levert aan huisartsen. Het bedrijf maakt onderdeel uit van een Canadese investeringsmaatschappij. De software van Calculus ondersteunt huisartsen bij gegevensuitwisseling. Hiervoor maakt het bedrijf kopieën van de volledige patiëntenadministratie van een praktijk.

De privacytoezichthouder concludeerde naar aanleiding van dit onderzoek dat er geen reden was om een vervolgonderzoek in te stellen. Dit aangezien Calculus de opgeslagen gegevens versleuteld.

Huisartsen maken zich echter zorgen over de werkwijze, blijkt uit het onderzoiek van NRC. Zo stellen onderzoekers zich te verbazen over het feit dat zij gegevens uitwisselen, zonder dat een deel van de patiënten ooit gevraagd is of zij hiermee akkoord gaan. De Landelijke Vereniging Huisartsen (LHV) wijst erop dat huisartsenpraktijken zelf verantwoordelijk zijn voor het delen van data. De vereniging stelt al jaren te pleiten voor betere eisen en meer transparantie rondom producten van softwareleveranciers voor de zorg.

BW Dutch IT Partner Day tm 11-06-2024 Nutanix BW start 6 mei - 20 mei
Nutanix BN start 6 mei - 20 mei

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!