Redactie - 17 augustus 2023

Russische boetes voor Reddit en Wikipedia wegens 'nepinformatie'

Reddit krijgt in Rusland een boete opgelegd wegens het verspreiden van 'nepinformatie' over de oorlog in Oekraïne. Reddit moet 2 miljoen roebel betalen, wat omgerekend neerkomt op 18.500 euro. Ook Wikimedia Foundation, verantwoordelijk voor Wikipedia, krijgt een boete opgelegd van 2 miljoen roebel.

Russische boetes voor Reddit en Wikipedia wegens 'nepinformatie' image

Dit meldt het Russische staatspersbureau RIA. Rusland scherpt sinds de invasie van Oekraïne afgelopen jaar de controle over media en bloggers steeds verder aan. De focus ligt hierbij op berichtgeving over de oorlog. Wie nepinformatie verspreidt of de acties van de Russische strijdmacht in 'diskrediet' brengt, kan op boetes rekenen.

Wikimedia Foundation kreeg al meerdere malen boetes opgelegd wegens het verspreiden van 'nepinformatie'. Wikipedia is een van de laatste onafhankelijke informatiebronnen die in Rusland beschikbaar is sinds de Russische autoriteiten steeds harder optreden tegen online content gerelateerd aan de oorlog. De Russische overheid meldde eerder Wikipedia niet te willen blokkeren, maar legt de website wel boetes op.

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!