Ron Smeets - 13 september 2023

Apple staakt verkoop iPhone 12 in Frankrijk

De Franse telecomwaakhond ANFR heeft aan de hand van tests geconstateerd dat de iPhone 12 te veel straling uitstoot. De zogenoemde SAR-waarde (Specific Absorption Rate) van het toestel komt uit op 5,74 Watt per kilogram. Dat mag echter, volgens geldende Europese normen, niet meer zijn dat 4 Watt/kg. Daarom moet de verkoop van het toestel in Frankrijk, zo heeft de ANFR bepaald, per direct gestaakt worden. Apple heeft aan die eis gehoor gegeven.

Apple staakt verkoop iPhone 12 in Frankrijk image

De iPhone 12 ligt al drie jaar in de winkels en het is opvallend dat nu blijkt dat het toestel te veel straling produceert. De zogenoemde SAR-waarde staat voor de hoeveelheid straling door het lichaam van een gebruiker van het toestel geabsorbeerd wordt. Dat wordt gemeten in het aantal Watt per kilogram lichaamsgewicht. Elk toestel wordt daarvoor, ruim voordat het in de winkels verschijnt, aan diverse tests onderworpen. 

Gemiddelde SAR-waarde veel lager

De iPhone 12 heeft, ruim drie jaar geleden, die tests dus met succes doorlopen met een SAR-waarde onder de 4 Watt/kg. Anders was het toestel niet goedgekeurd voor de Europese markt. Overigens hebben vrijwel alle smartphones een SAR-waarde die ver onder de 4 Watt/kg ligt. In de meeste gevallen ligt die waarde zelfs onder de 1 Watt/kg. Dat gold (en geldt) ook voor de iPhone 12, die een SAR-waarde heeft van 0,99 Watt/kg. 

Apple betwijfelt dan ook of de testresultaten die de ANFR nu gecommuniceerd heeft, juist zijn. Nu is het wel zo dat door een software upgrade de SAR-waarde kan veranderen. Dat betekent dus ook dat Apple een te hoge SAR-waarde, zoals die nu dus door de ANFR geconstateerd is, met een software update kan 'fixen'.

Terugroepactie iPhone 12?

Ondanks de twijfels over de juistheid van de testwaarden, heeft Apple wel gehoor gegeven aan de eis van de ANFR en de iPhone 12 (tijdelijk) uit de Franse winkels te halen. De fabrikant heeft nu twee weken de tijd om ervoor te zorgen dat de iPhone 12 weer de juiste SAR-waardes haalt. Lukt dat niet, dan is de kans groot dat Apple verplicht wordt alle iPhone 12 exemplaren, in Frankrijk, terug te roepen.

Op dit moment hebben de Franse maatregelen tegen de iPhone 12 nog geen opvolging gekregen in andere Europese landen. Wellicht wachten die nog even af. Daarnaast is, als de metingen dus kloppen, de stralingslimiet weliswaar overschreden, maar niet met verontrustende waarden. Elektromagnetische straling zorgt ervoor dat je lichaam op de plek waar de straling binnendringt warmer wordt. Met de limiet van 4 Watt/kg praat je dan over 0,1 graad. Dat is nagenoeg verwaarloosbaar. Bij een koortsaanval kan het lichaam zomaar met 1 tot 2 graden opwarmen.

Nutanix BW start 6 mei - 20 mei BW Dutch IT Partner Day tm 11-06-2024
Nutanix BN start 6 mei - 20 mei

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!