Ron Smeets - 21 september 2023

Reuters: Huawei negeert met HiSilicon het handelsverbod

Huawei ondervindt al ruim zes jaar de gevolgen van een handelsverbod dat door de VS opgelegd werd. Het Chinese bedrijf kan daardoor geen technologieproducten meer importeren en ook de verkoop van Huawei-producten is in veel landen nagenoeg tot stilstand gekomen. Reuters meldt deze week echter, op basis van anonieme bronnen, dat Huawei er toch in slaagt om chips te leveren aan Westerse (bedrijven). Saillant detail: die chips zijn volgens de berichtgeving bedoeld voor beveiligingscamera’s.

Reuters: Huawei negeert met HiSilicon het handelsverbod image

Reuters citeert drie anonieme bronnen die, zoals dat heet, bekend zijn met de situatie. Die hebben verklaard dat Huawei, via HiSilicon – de chip ontwikkelaar en producent van het bedrijf – al enkele maanden chips voor beveiligingscamera’s naar het Westen exporteert. Daarmee lijkt het bedrijf, zes jaar na de start van het handelsverbod, er toch in te slagen om de handel met ‘het westen’ enigszins op levend te houden.

Achterstand inlopen met eigen technologie

Huawei zit sowieso niet stil. Enkele weken geleden presenteerde de fabrikant een nieuwe high-end smartphone, de Mate 60 Pro. Die maakte nogal wat tongen los. Volgens Huawei, en experts die het toestel – in China – getest hadden, is dit namelijk de eerste Huawei smartphone die voorzien is van ‘5G-modem’ die door HiSilicon zelf ontwikkeld is. Door het handelsverbod werd de ‘weg naar 5G’ geblokkeerd omdat Huawei de benodigde technologie daarvoor niet meer mocht inkopen en/of gebruiken. Het heeft er nu dus alle schijn van dat het Chinese merk de daardoor opgelopen achterstand aan het inhalen is.

Huawei gedwarsboomd

Een jaar of zeven geleden was Huawei hard op weg om de grootste telecom en tech-fabrikant ter wereld te worden. Totdat het bedrijf, terecht of niet, in opspraak kwam vanwege vermeende samenwerking met de Chinese overheid voor spionagedoeleinden via haar telecom infrastructuur en producten. Er volgde een periode van moddergooien, beschuldigingen en ontkenning, met name geinitieerd door Amerikaanse politici en veiligheidsdiensten, die daarbij niet schroomden hun Westerse partners onder druk te zetten om de handel met Huawei te beperken.

Uiteindelijk werd de Chinese fabrikant geconfronteerd met een handelsboycot. In eerste instantie werd de uitvoering daarvan nog beperkt doordat sommige Amerikaanse bedrijven een soort van dispensatie kregen om lopende contracten en leveringen te kunnen afhandele, maar het handelsverbod was een feit. Daardoor werd het voor Amerikaanse bedrijven verboden om nog langer producten te leveren aan Huawei. Daarnaast mochten met name de telecom infrastructuur producten van Huawei ook niet meer in de VS en veel andere westerse landen ingezet worden.

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!