Redactie - 28 september 2023

Telegram wil WeChat-achtige app worden

Telegram wil doorgroeien tot een soort 'super-app', naar model van het Chinese WeChat. Het gaat hiermee Elon Musk achterna, dat met X eveneens een dergelijke app wil bieden.

Telegram wil WeChat-achtige app worden image

Met zijn 800 miljoen maandelijks actieve gebruikers maakte berichten-app Telegram de afgelopen jaren een opmerkelijke groei door. Met zijn kanalen groeide de app al uit van een chatdienst als alle andere (met misschien betere encryptie) tot een de facto sociaal netwerk, maar het bedrijf erachter – van Russische broers Nikolai en Pavel Doerov, die eerder ook het Russische sociaal netwerk Vkontakte op poten zetten – heeft nu zijn zinnen gezet op een bredere ecosysteemstrategie.

Toekomstige versies van Telegram moeten ‘mini-apps’ gaan bevatten, die met programmeertaal JavaScript kunnen worden ontwikkeld door derde partijen. Daarvoor werkt Telegram nu samen met TON Foundation, een Zwitserse nonprofit die gedecentraliseerde toepassingen maakt via een eigen blockchain, en Tencent, de Chinese eigenaar van super-app WeChat. Het is aan die laatste dat Telegram zijn toekomstige model ontleent: een app worden die gebruikers niet alleen gebruiken om berichten te sturen, maar er tijdens datzelfde bezoek ook andere dingen mee doen. Zoals online aankopen doen, betalingen uitvoeren of games spelen. Nu al biedt Telegram goed beveiligde betalingen aan via cryptotechnologie onder de noemer ‘Bot Payments’.

In samenwerking met Data News

BW Dutch IT Partner Day tm 11-06-2024 Datacollectief BW 13-05-2024 tm 03-06-2024
Datacollectief BN 13-05-2024 tm 03-06-2024

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!