Wouter Hoeffnagel - 03 oktober 2023

Microsoft-topman Satya Nadella getuigd in antitrustzaak Google

Microsoft-CEO Satya Nadella (foto) moet vandaag in een openbare hoorzitting tegen techbedrijf Google verschijnen. De CEO beantwoord onder meer vragen over gesprekken die hij voerde met Apple om Bing in Apple-producten te integreren.

Microsoft-topman Satya Nadella getuigd in antitrustzaak Google image

De hoorzitting maakt onderdeel uit van een antimededingingszaak tegen Google in de Verenigde Staten. Het Amerikaanse ministerie van Justitie beschuldigt de techgigant ervan zijn dominante marktpositie op de markt voor zoekmachines op oneerlijke wijze in stand te houden.

Bing als standaard zoekmachine

Eerder getuigden al diverse managers van Microsoft in de zaak. Zij gaven onder meer aan dat Microsoft in het verleden heeft geprobeerd zijn zoekmachine Bing in de webbrowser Safari als standaardzoekmachine te laten aanbieden, in plaats van Google. Dit bleek in de praktijk echter een grote uitdaging.

Nu moet ook Nadella getuigen over deze zaak. De CEO zou zelf de gesprekken met Apple over het onderwerp hebben gevoerd. De gesprekken zouden uiteindelijk zijn stukgelopen; Apple verlengde uiteindelijk zijn contract met Google voor het aanbieden van Google als standaard zoekmachine in Apple-apparaten. Met de getuigenissen wil het Amerikaanse ministerie van Justitie misbruik van de dominante marktpositie door Google aantonen. Ook een techgigant als Microsoft zou niet kunnen opboksen tegen de dominantie van Google op de zoekmachinemarkt.

Nadella spreekt in de hoorzitting naar verwachting ook over het aanbieden van de Google-zoekmachine op de Surface Duo-smartphones van Microsoft. Dit is opvallend, aangezien Microsoft hiermee een concurrerend zoekmachine aanbiedt op smartphones die het zelf ontwikkeld. VP bedrijfsontwikkeling bij Microsoft Jon Tinter gaf eerder al aan dat Microsoft anders geen licentie voor het Android-besturingssysteem kon verkrijgen, meldt Bloomberg.

Infopulse BW 13-06-2024 tm 20-06-2024 Axians 11-06-2024 tm 18-06-2024 BW V5
Darktrace BN en BW 04-06-2024 tm 18-06-2024

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!