Wouter Hoeffnagel - 17 oktober 2023

Staatssecretaris Van Rij: AP onderzoekt dataverzameling door Belastingdienst

De Autoriteit Persoonsgegevens (AP) start een onderzoek naar het gebruik van het Risico Analyse Model (RAM) door de Belastingdienst. In dit systeem is door de Belastingdienst op grote schaal persoonlijke gegevens van belastingbetalers opgeslagen.

Staatssecretaris Van Rij: AP onderzoekt dataverzameling door Belastingdienst image

Dit meldt demissionair staatssecretaris Van Rij in reactie op Kamervragen van de BBB, CDA, D66, SP en Kamerlid Omzigt. RAM is een systeem waarin de Belastingdienst data opsloeg gerelateerd aan belastingbetalers. Het gaat onder meer om uitingen op social media. Het systeem is in 2018 officieel uitgeschakeld. In ieder geval een deel van de database zou echter tot begin 2021 beschikbaar zijn geweest voor de Belastingdienst, meldde NRC eerder op basis van interne documenten.

Van Rij schrijft in de Kamerbrief dat pas nadat het onderzoek van de AP is afgerond conclusies kunnen worden getrokken over het gebruik van RAM door de Belastingdienst, en op basis daarvan eventuele acties kunnen worden genomen. Het onderzoek van de AP staat los van een extern onderzoek naar het gebruik van RAM. Dit externe onderzoek moet ook de impact op burgers inzichtelijk maken.

'Schaarse ICT-capaciteit vormt uitdaging'

Ook wijst Van Rij erop dat het voor de Belastingdienst een uitdaging is aan de AVG te voldoen. De staatssecretaris spreekt van een omvangrijk proces dat zowel tijd als capaciteit vraagt. “Voor de toetsing is inzet nodig van medewerkers met voldoende kennis van processen en systemen. Het gaat om schaarse capaciteit die ook nodig is voor bijvoorbeeld de modernisering van de ICT", aldus Van Rij.

De staatssecretaris benadrukt dat de Belastingdienst de urgentie voelt zijn werkwijze zo snel mogelijk op orde te krijgen. Volgens Van Rij is dan ook 'een versnelling' ingezet op dit traject om de planning te halen.

Datacollectief BW 13-05-2024 tm 03-06-2024 BW Dutch IT Partner Day tm 11-06-2024
Datacollectief BN 13-05-2024 tm 03-06-2024

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!