Wouter Hoeffnagel - 12 november 2023

Heijmans Infra kiest ArcGIS voor optimalisatie projectmanagement

Voor het aanleggen, verbeteren en onderhouden van infrastructuur en de openbare ruimte in Nederland werken de verschillende afdelingen binnen Heijmans Infra nauw samen voor een integrale benadering van ontwerp, realisatie, beheer en onderhoud. Heijmans Infra kiest Esri ArcGIS voor het stroomlijnen van deze samenwerking.

Heijmans Infra kiest ArcGIS voor optimalisatie projectmanagement image

Esri ArcGIS helpt Heijmans Infra infrastructurele projecten veelal geautomatiseerd en volgens vooraf bepaalde standaarden in te richten. Hierdoor is de tijd die nodig is voor het aanmaken van projecten flink verkort. Tegelijkertijd neemt de efficiëntie toe doordat projecten dankzij de eenduidige inrichting eenvoudiger te gebruiken zijn en informatie makkelijker terug te vinden is.

Betrokkenen kunnen een aanvraag voor een project indienen, die vervolgens geautomatiseerd wordt verwerkt tot een startklare omgeving in ArcGIS. Waar nodig vraagt het GIS-team van Heijmans Infra de benodigde data op, waarna de omgevingen met ArcGIS Experience Builder volgens de Heijmans huisstijl worden ingericht. Daarnaast worden standaard namen voor themalagen gebruikt zodat voor alle gebruikers duidelijk is waar ze informatie terug kunnen vinden. Voor grotere projecten wordt er gebruikgemaakt van een digitale geografische inhoudsopgave om op de kaart informatie op te vragen over assets, in plaats van te moeten zoeken in een lijst.

'Niets steeds hulp hoeven vragen van het GIS-team'

Roel Slangen, senior adviseur en teamcoördinator GIS binnen Heijmans: “We willen dat zoveel mogelijk collega’s gebruik kunnen maken van alle mogelijkheden en data in ArcGIS zonder steeds om hulp te hoeven vragen bij het GIS-team. Daarom voegen we steeds meer tools en widgets toe aan de projectomgeving, waarmee gebruikers zelf op maat informatie uit het systeem kunnen halen en bewerken.”

"Met ArcGIS kunnen we onze collega's overal en altijd voorzien van realtime projectinformatie, waarmee de voortgang van projecten inzichtelijk is en onderlinge raakvlakken beter herkenbaar zijn. Dit vergroot de efficiëntie van onze dienstverlening. Bovendien draagt het bij aan de digitalisering van ons werk. We kunnen beter en sneller laten zien hoe ons werk eruit komt te zien”, aldus Slangen.

Frank de Zoeten, business developer AEC bij Esri: “De veelzijdigheid van geografie ondersteunt verschillende manieren van datagedreven werken. Binnen Heijmans Infra wordt geografische informatie in ArcGIS ingezet als startpunt, vraagbaak en naslagwerk voor een groot aantal medewerkers in de organisatie. Zo vormt geodata voor Heijmans de basis om tijd te besparen, meer inzicht te geven aan stakeholders en de efficiëntie te vergroten.”

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!