Wouter Hoeffnagel - 28 november 2023

OM wil dat rechter zich buigt over inzet burgers in cybercrimezaken

De politie experimenteert met de inzet van mensen die niet bij de politie werkzaam zijn in de strijd tegen cybercriminaliteit. Het gaat daarbij om burgers met specialistische digitale kennis, die de politie tijdens een hackathon helpen met het oplossen van cybercrimezaken. Het Openbaar Ministerie (OM) stuurt aan op een proefproces om te toetsen hoe ver burgers hierin mogen gaan.

OM wil dat rechter zich buigt over inzet burgers in cybercrimezaken image

Dit meldt het OM aan Nieuwsuur. "Het moeten zaken zijn van enige importantie", zegt officier van justitie Georges van den Eshof. "Bijvoorbeeld zaken waar voorlopige hechtenis mogelijk is, en zaken met een grote maatschappelijke impact."

Het delen van onderzoeksinformatie met technische specialisten moet de politie en het OM helpen een verdachte in beeld te krijgen. Op basis daarvan hoopt het OM tot vervolging te kunnen overgaan.

'Hoe houd je de burger in bedwang?'

Het is goed dat een rechter kijkt of dit mag, en zo ja: onder welke voorwaarden", zegt Sven Brinkhoff, hoogleraar strafrecht aan de Universiteit van Amsterdam, tegen Nieuwsuur. "Burgeropsporing kan de politie echt helpen, dat is positief. Aan de andere kant is het heel moeilijk te controleren. Hoe houd je de burger in bedwang, dat-ie niet te ver gaat in de manier van informatieverzameling? En wat doet een strafrechter als blijkt dat informatie niet volgens de privacyregels is verkregen?"

Van den Eshof stelt dat nooit volledig kan worden uitgesloten dat deelnemers met bepaalde informatie aan de haal gaan. Wie de regels echter overtreedt kan hiervoor vervolgd worden, waarschuwt de Officier van Justitie.

DIC Awards BW tm 21-10-2024 Vertiv BW 01-07-2024 tm 05-08-2024
ALSO BW 03-06-2024 tm

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!