Wouter Hoeffnagel - 01 december 2023

'Diversiteitsbeleid leidt tot financieel sterkere organisatie'

Bedrijven met een actief inclusiebeleid voor mensen met een beperking behalen betere financiële resultaten behalen. Inclusieve bedrijven behaalden in de afgelopen vijf jaar 1,6 keer meer omzet en 2,6 keer meer nettowinst. Bovendien waren ze 25 procent productiever dan hun minder inclusieve branchegenoten.

'Diversiteitsbeleid leidt tot financieel sterkere organisatie' image

Dit blijkt uit het rapport ‘The Disability Inclusion Imperative’ van Accenture, waarover 346 bedrijven zijn onderzocht. Het rapport toont een directe link tussen inclusief beleid en verbeterde bedrijfsprestaties. Nicole van Det, CEO Accenture Nederland: "Inclusie gaat verder dan ethiek; het is ook een kans om een breed spectrum aan talent te benutten." Van Det wijst op de vaak onuitgesproken behoeften van werknemers met een beperking, onderstrepend hoe belangrijk een inclusieve cultuur is. "De zakelijke argumenten voor inclusie zijn sterker dan ooit. Wij stimuleren bedrijven hun vooruitgang te meten en te gebruiken als springplank voor het verder ontwikkelen van inclusie binnen hun organisatie.”

Arbeidsparticipatie van mensen met beperking stijgt

Sinds 2018 is de arbeidsparticipatie van mensen met een beperking gestegen van 29 naar 37 procent, mede dankzij thuiswerkopties en betere digitale toegankelijkheid. Technologische integratie, zoals AI-platforms, heeft hierin een belangrijke rol gespeeld.

Accenture en Disability:IN ontwikkelde een raamwerk dat bedrijven helpt met het opstellen van hun inclusiebeleid. Dit raamwerk richt zich op toegang, bewustwording, belangenbehartiging, actie en verantwoordelijkheid. Het doel is het wegnemen van hindernissen, het creëren van een respectvolle werkomgeving en een open houding bij alle werknemers te stimuleren.

Leanix BW 19 febr tm 17 maart 2024 Schneider Electric BN BW start week 27 tm week 29
Netgear banner liggend start week 14

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!