Wouter Hoeffnagel - 06 december 2023

Financiële organisaties omarmen AI op grote schaal

Financiële organisaties maken volop gebruik van kunstmatige intelligentie (AI). Meer dan tweederde (68 procent) maakt gebruik van AI of heeft hiervoor plannen.

Financiële organisaties omarmen AI op grote schaal image

Dit blijkt uit onderzoek van Gartner onder 133 financiële leiders. 39 procent van de respondenten meldt AI/machine learning (ML) te gebruiken. Nog eens 29% van de respondenten stelt dat het gebruik van AI/ML gepland op de planning stat.

“De meest succesvolle AI-forward financiële organisaties omarmen en stimuleren AI op C-suite-niveau en integreren data science-teams rechtstreeks binnen financiële afdelingen, terwijl ze de afhankelijkheid van derde partijen vermijden”, zegt Mark D. McDonald, senior director-analist bij de Gartner Finance Practice . “Pas indien werknemers AI omarmen als een collega en niet als een bedreiging voor hun baan, zien organisaties de grootste waarschijnlijkheid en omvang van succes.”

Figuur 1: AI-adoptie in de financiële functie


AI in financiële successtrategieën

Om CFO's en financiële leiders te helpen bij het navigeren door deze trend, identificeren Gartner-experts drie kenmerken van de meest succesvolle financiële organisaties die vandaag de dag AI gebruiken:

  • Resultaten op de kortere termijn zijn mogelijk, maar transformatieve resultaten vergen tijd. Hoewel kortetermijnvoordelen van AI mogelijk zijn via eenvoudige of gekochte oplossingen, vereist de transformerende waarde van AI in de financiële wereld een volwassenheidsniveau dat tijd kost om op te bouwen.
  • Datawetenschap ontstaat als een nieuwe rol in de financiële sector. Een meerderheid van de financiële teams rapporteert met behulp van datawetenschappers. Moderne financiële teams, ooit gezien als een riskant en lichtzinnig personeelsbestand, maken vaak gebruik van datawetenschappers, of ze nu gebruik maken van AI of niet.
  • Acceptatie speelt een rol in het succes van AI. Organisaties met een hoge mate van AI-acceptatie melden een hoog succesniveau. Zonder de steun van deskundige proceseigenaren blijkt het bouwen van AI-gestuurde processen die hun beslissingen en acties emuleren lastig.

“Deze drie vrij eenvoudige factoren hebben invloed op de succespercentages van AI in financiële functies”, zegt McDonald. “Plaats de datawetenschappers dicht bij de processen en mensen die AI gaan trainen, zorg ervoor dat die mensen begrijpen dat AI hun werk gemakkelijker kan maken en geef ze de tijd die nodig is om transformatieve resultaten te produceren.”

Klanten van Gartner kunnen meer informatie vinden in het rapport 'Finance AI Strategies Emerging as The Benchmark for Success'. CFO's kunnen hun huidige benadering van deze prioriteiten benchmarken en inzicht krijgen in de best practices van Gartner voor het beheer ervan. Bekijk ook een korte video van Gartner Experts over AI in Finance: The Next Industrial Revolution of het webinar Move Towards an AI-Forward, Autonomous Finance Future.

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!