Witold Kepinski - 14 januari 2024

AkzoNobel sluit zich aan bij groot innovatieprogramma

Meer dan 82 bedrijven, ondernemingen en maatschappelijke organisaties - waaronder AkzoNobel - zijn betrokken bij een groot Nederlands onderzoeksprogramma dat zich richt op de ontwikkeling van nieuwe technologieën die zullen bijdragen aan het oplossen van enkele van de huidige maatschappelijke uitdagingen op gebied van circulariteit en duurzaamheid.

AkzoNobel sluit zich aan bij groot innovatieprogramma image

Er zijn in totaal zeven brede consortia opgericht als onderdeel van het door de overheid gefinancierde "Perspectief" programma, waarbij AkzoNobel een leidende rol zal spelen in het SusInkCoat project, dat gaat onderzoeken hoe inkten en coatings duurzamer gemaakt kunnen worden.

Het bedrijf zal samenwerken met private partners en andere maatschappelijke belanghebbenden om nieuwe materialen, processen en toepassingen te ontwikkelen om de duurzaamheid, functionaliteit en recyclebaarheid van coatings, dunne films en inkten te verbeteren. Het programma, dat de komende vijf jaar zal lopen, wordt mede gefinancierd door het ministerie van Economische Zaken en Klimaat en de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO).

Van Linden voegt eraan toe dat het programma - een van de vele R&D-projecten waar het bedrijf zelf bij betrokken is – AkzoNobels ambitie zal ondersteunen om 50% minder CO2-uitstoot te realiseren in eigen activiteiten én in de hele waardeketen voor 2030.

"We willen de recyclebaarheid van materialen (zoals meubels, bouwmaterialen en staalconstructies) gemakkelijker maken door functionaliteiten te introduceren zoals zelfherstellend, hogere duurzaamheid en getriggerde afgifte," vervolgt hij. "Hoe meer je de materialen in hun oorspronkelijke staat kunt laten, hoe duurzamer je kunt werken."

AkzoNobel zal samenwerken met Canon, Evonik, GFB, PTG en RUG Ventures, die samen beschikken over uitgebreide kennis van marktvragen, toeleveringsketens en productieprocessen. Alle SusInkCoat partners zullen ook samenwerken met academische onderzoekers van verschillende Nederlandse universiteiten om zo de veelbelovende ontwikkelingen te identificeren die kunnen worden gecommercialiseerd, gebruikt kunnen worden voor onderwijsdoeleinden of voor kennisdeling bij een breder publiek.

Het onderzoek van de andere zes consortia omvat onderzoek naar methoden om lekkerder plantaardig voedsel te maken, platte optica voor duurzamere hightechapparatuur en goedkopere en toegankelijkere medische beeldvormingstechnologie.

Het budget, inclusief cofinanciering, voor het SusInkCoat project is 6,1 miljoen euro, terwijl de totale subsidietoekenning voor alle zeven consortia 35 miljoen euro is, waarmee 77 onderzoekers gedurende de looptijd van het programma aan de slag kunnen.

Gartner BW tm 02-11-2024 DIC Awards BW tm 21-10-2024
ALSO BW 03-06-2024 tm

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!