Witold Kepinski - 14 januari 2024

SURF eduID biedt één digitale identiteit voor onderwijs en onderzoek

Wat hebben de student die een minor wil volgen aan een andere universiteit en de gastdocent aan een mbo met elkaar gemeen? Ze maken allebei gebruik van eduID: één digitale instellingsonafhankelijke identiteit voor onderwijs en onderzoek. Sinds 1 januari is eduID beschikbaar als dienst van SURF.

SURF eduID biedt één digitale identiteit voor onderwijs en onderzoek image

eduID speelt een rol in de flexibilisering van het onderwijs: studenten willen meer vrijheid om hun eigen curriculum samen te stellen, zowel binnen als buiten de eigen onderwijsinstelling. Dat zorgt voor logistieke en administratieve uitdagingen bij instellingen. 

Met een instellingsonafhankelijke identiteit, eduID, kunnen studenten zich eenvoudig bij andere onderwijsinstellingen aanmelden voor een vak of minor. Daarnaast kunnen instellingen eduID inzetten om gastonderzoekers, stagebegeleiders, alumni, professionals en andere externen veilig toegang te geven tot hun applicaties.

Toepassingen eduID

Afgelopen jaren hebben we ervaring opgedaan met verschillende toepassingen van eduID. Zo wordt het onder meer gebruikt in edubadges, het platform voor digitale certificaten voor het Nederlandse onderwijs. Met het eduID kan een student zich identificeren en krijgt deze de badge van de instelling. 

Ook kunnen studenten zich in het kader van studentmobiliteit met één klik inschrijven voor een vak of minor aan een andere instelling. Het inschrijven en het toestemming geven voor het digitaal delen van gegevens tussen twee instellingen gebeurt met eduID. Het uiteindelijke doel is dat studenten zich bij iedere instelling kunnen inschrijven en/of aanmelden.

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!