Wouter Hoeffnagel - 17 januari 2024

Botnet steelt cloud-inloggegevens en vertrouwelijke gegevens

De malware Androxgh0st richt zich actief op het stelen van inloggegevens voor cloudomgevingen. Het zet deze omgevingen vervolgens in voor het afleveren van malafide payloads bij slachtoffers.

Botnet steelt cloud-inloggegevens en vertrouwelijke gegevens image

Hiervoor waarschuwen de Amerikaanse FBI en CISA. Androxgh0st is niet nieuw; Laceworks Labs waarschuwde eind 2022 al voor de malware. De FBI en CISA wijzen nu op het bestaan van een botnet, dat kan worden gebruikt voor het stelen van zowel inloggegevens als vertrouwelijke informatie. Ook kan de malware getroffen systemen opnemen in zijn botnet, dat hierdoor verder in omvang groeit.

Oude kwetsbaarheden uitgebuit

De malware maakt gebruik van oude kwetsbaarheden in Apache HTTP Server, PHP en Laravel-applicaties. Deze kwetsbaarheden zijn in alle gevallen met behulp van patches verholpen. De aanvallers richten zich dan ook op gebruikers die hun systemen niet up-to-date houden.

Androxgh0st zoekt onder meer naar .env-bestanden die gevoelige informatie omvatten. Denk daarbij aan inloggegevens voor diverse diensten en cloudomgevingen. De malware kan echter ook gebruik maken van SMTP voor het versturen van malafide content zoals spam.

BW Dutch IT Partner Day tm 11-06-2024 Datacollectief BW 13-05-2024 tm 03-06-2024
CompTIA Community Benelux BN 7-31 mei

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!